Kleuren met gelpen.
Wat is een gelpen?
Gelpen is een vloeiend schrijvende pen met gel inkt (op waterbasis) en zijn er in heel veel verschillende kleuren en varianten te koop. De inkt is dikker dan van een ballpoint. De inkt is ook meer bestand tegen water dan een gewone pen, als deze droog is.
De tip heeft een schrijfbreedte van ca.0.5-0.7mm.
Gelpennen hebben verschillende inkten zoals: wit, glitter, mat, methallic, pastel, glow in the dark, neon en regenboog. Al deze inkten geven een ander effect als je er mee kleurt of schrijft.
Wat kun je met gelpen?
De meeste gekleurde gelpennen worden vaak gebruikt om teksten mee te schrijven in scrapbook’s dagboeken en fotoboeken. Ze zijn ook leuk om er ansichtkaarten mee te schrijven, zeker witte inkt op donker papier, dat geeft net iets extra’s. Kleuren kan prima met gelpen, zeker heel mooi als de vakjes fijn gedetailleerd zijn zoals bij b.v. een mandala. Ook de spiral, dot’s, spot’s en line’s kleurboeken zijn heel leuk om met deze pennen te kleuren.
Gelpen is ook te gebruiken als mooi detail over kleurpotlood of markers. Je kunt er leuke accenten mee maken, door b.v. een glitter gelpen te gebruiken op een kerstbal of vlinder. Geef een donkere nacht in een kleurboek sterretjes of maak sneeuw meer sprankelend door er glitter accenten op aan te brengen.
Blenden met gelpen, kan dat?
Ja, dat kan! ik heb het laatst uitgeprobeerd op een mandala, ik wilde wel eens wat anders en het is nog gelukt ook! Zie je, je kunt altijd iets uitproberen.
Ik heb hiervoor 2 kleuren gelpen gekozen per teint die niet al te ver van elkaar vandaan liggen. Ik heb eerst de donkere kleur gekleurd en direct daarna de lichte kleur ingezet en het werkte.
Je moet dus niet eerst alle donkere kleuren inzetten en daarna de lichte want dan gaat het niet goed. Dus alle kleine onderdeeltjes direct met de 2 kleuren afwerken voordat het droog is. Probeer het maar eens!
Welke gel pen is het beste?
Er zijn heel veel merken op de markt, eigenlijk te veel om op te noemen. Wat bekende merken zijn: Steadler, Signo uni bal, Arteza, Bic, Sakura, Pentel enz. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet echt verschil heb gemerkt tussen een goedkope gelpen en een dure. Het enige is dat de goedkopere die ik heb, wat sneller op zijn. Bij revieuws zie je wel vaak staan dat de goedkopere (bij schrijven) de snelheid van je pen niet bij kunnen houden en gaan haperen. Ik schrijf er bijna niet mee, dus dat heb ik nog niet ondervonden.
Tip!:
Wel doen:
– Kleur met je gelpen zoals je met alles eigenlijk moet kleuren, met kleine bewegingen. Anders zie je strepen in je werk.
Niet doen:
– Laat je gelpen niet vallen! De inkt staat onder druk en als je je pen laat vallen komen er luchtbellen in de inkt, waarna alle inkt achter de luchtbel niet meer uit de pen komt. (bron: coloring bliss). Door de gelpen vervolgens op de tafel te tikken komen de luchtbellen soms weer los en kun je verder kleuren.
Tips als de gelpen het niet (meer) wil doen:
-Hou de gelpen rechtop en tik er met de punt op een papiertje, de luchtbellen kunnen dan verdwijnen en de inkt zakt dan naar beneden.
-Haal de vulling eruit en blaas een aantal keren hard op de achterkant van de vulling. Je pompt zo als het ware de inkt richting de punt. Samen met de tip hiervoor kom je een heel eind.
-Is de gelpen verstopt? Zet de punt van de gelpen in een bakje met heet water, zo lost de wax op van kleurpotlood.
Klik hier voor een leuk filmpje over gelpennen.
Lees ook:
–Kleuren
–Kleurenwiel
–Finished coloring book pages
–Blenden met kleurpotlood
-Kleuren met markers
-Kleuren met potlood
–Mandala’s kleuren
–Kleuren op nummer
Misschien vind je dit ook leuk:
–Beter leren tekenen
-Slagschaduw tekenen
-Tekenen met grafietpotlood
–Diamond painting
–Cookie en Chippie
–Lego bouwsteentjes