kleuren
Dat kleuren alleen voor kinderen zou zijn is natuurlijk allang achterhaald. Volwassenen doen dit massaal en niet voor niets! Zoals voor elke hobby is dit zeer relaxed om te doen en voor iedereen is er op het gebied van inkleuren ontzettend veel te krijgen, zelfs voor mannen!
Er zijn heel veel kleurboeken te vinden van heel simpel tot heel ingewikkelde designs, van groot tot klein, van goedkoop tot geprijsd. Je kunt het voor jezelf zo moeilijk (of makkelijk) maken als je wilt. Jij bepaalt wat je leuk vind om te kleuren en hoe je wilt kleuren.
Hieronder staan wat type kleurboeken van wat er op de markt verkrijgbaar is.
Makkelijk kleuren, “kinder” kleurboeken:
De simpele kleurboeken die geschikt zijn voor kinderen worden massaal ingekleurd door volwassenen. Waarom? Het is relaxed om te doen en je hoeft er minder bij na te denken. Ze hebben dikkere lijnen en de kleurplaten hebben grotere vlakken om in te kleuren. Dit kan je heel makkelijk doen met (alcohol) markers of potlood waarbij je maar 1 tint gebruikt, recht toe recht aan, dus zonder licht en schaduw. Deze manier van inkleuren is heel relaxed. Het enige wat je moet doen is kiezen welke kleurtjes je gaat gebruiken. (color wheel )
Een andere manier om een Kinder kleurboek in te kleuren is juist de geavanceerde methode met kleurpotloden waarbij je licht en schaduw gaat inzetten. Deze laatste vorm zet je hersenen meer aan het werk. Ook een hele leuke manier om de kinderkleurboeken in te kleuren is met alcoholmarkers inkleuren en dan met kleurpotlood de schaduwen inzetten. Makkelijker maar toch net even mooier.
Tip!:
Dit kan natuurlijk alléén als het kleurboek eenzeidig is gedrukt omdat alcoholinkt dwars door het papier heen gaat. Ook de bladzijde eronder zal beschermd moeten worden.
kleurboeken voor volwassenen:
Kleurboeken voor volwassenen kun je vinden in heel veel verschillende moeilijkheidsgraden. Ze zijn zo wie zo wat moeilijker dan kleurboeken voor kinderen. Je hebt ze van easy tot geavanceerd.
Een easy kleurboek:
De geavanceerde kleurboeken zijn vaak een stuk ingewikkelder en hebben dunnere lijnen en kleinere vakjes om in te kleuren. Ook hierbij kun je varieren met je techniek door ze of simpel in te kleuren of licht en schaduw in te zetten. Zelfs een geavanceerd kleurboek kan heel mooi worden met simpel inkleuren.
Dit zijn twee foto’s van advanced kleurboeken:
Hou er rekening mee dat dit simpel lijkt maar het zijn hele kleine details van de kleurplaten dit i.v.m. Copywright.
Grayscale kleurboeken:
Grayscale kleurboeken, de naam zegt het al, bestaan uit grijsgetinte tekeningen of foto’s waarbij de schaduwen al zijn aangebracht in de kleurplaten. Dit type kleurboek is even wennen. Ze zijn al prachtig in te kleuren met kleupotlood of alcoholmarker en de schaduw doet de rest.
Wil je het nog mooier? Zet dan de highlights en schaduw in met kleurpotloden. Een heel stuk moeilijker maar als je dat onder de knie hebt dan zien ze er fantastisch uit! Het voordeel? De foto laat al zien waar de schaduwdelen zitten en de highlights!
Je hebt grayscale die met foto’s gemaakt zijn:
en die getekend zijn:
Relaxed kleuren: kleurboeken op nummer:
Kleurboeken op nummer zijn heerlijk om even tussendoor in te kleuren. Het kost je niet veel tijd en ze kunnen gewoon voor de tv. Je ziet het plaatje al en het is een kwestie van kleuren uitzoeken die het dichtst bij de kleuren komen die worden gebruikt en kleuren maar….
Meestal hebben deze kleurboeken een vast kleurenpalet zodat je de kleuren maar één keer hoeft uit te zoeken voor het hele boekje. Bij de advanced soort zijn de vakjes veel kleiner en de tekeningen zijn heel gedetailleerd. Wil je ze makkelijk? De boekjes van de Jade Summer company zijn veel makkelijker.
Een Advanced kleurboek op nummer:
Mystery kleurboeken:
Dit zijn ook kleurboeken op nummer, maar hierbij zie je niet meteen wat het is. Het plaatje komt tevoorschijn bij het inkleuren. Houdt het wel lekker spannend! Dit kleurboek heeft hele kleine vakjes wat kan bestaan uit vierkantjes, hexagon, driehoekjes en soms wat gevarieerde vakjes.
Soms zijn de vakjes zo klein, of de nummertjes die erin staan zo vaag dat je een loeplamp nodig hebt. Dus niet zo geschikt voor mensen met een gezichtsbeperking.
Querkles kleurboeken:
Nog een type mystery kleurboek. Deze kleurboeken bestaan uit allemaal over elkaar lappende cirkels die ingekleurd een dier of persoon laten zien. Heel bijzonder, hoe krijg je het voor elkaar!
Dot’s, spirals en lines kleurboeken.
Dit type kleurboek kleur je met 1 kleur. Je weet niet van te voren wat je kleurt. De dot’s zijn vaak nog wel te achterhalen maar de line’s en de spiral’s zijn echt een mysterie! Ook bij de laatste 2 kunnen de lijntjes moeilijk te volgen zijn. Dus minder geschikt voor mensen die niet zo goed kunnen zien.
Kleuren en puzzelen, puzzelkleurboeken:
Vrij nieuw zijn de puzzelkleurboeken waarbij je eerst moet uitzoeken welk vakje in welke kleur moet worden gekleurd. Een soort kleuren op nummer met een extra touch. Erg leuk om te doen, maar wel tricky! je gaat snel de fout in…..hier moet je dus wel je hersens bij gebruiken.
Voor al deze kleuren op nummer boeken is een uitgebreidere beschrijving te lezen op kleuren op nummer.
Tip!:
Wil je gratis kleurplaten voor jezelf of voor je familie en vrienden? kijk dan op www.kleurplaten.eu
Tip!:
KLeuren is hot, dus ga eens gezellig met z’n allen een avondje kleuren! Een hapje en een drankje erbij… Wedden dat er hele mooie gesprekken los komen! (of iedereen is er letterlijk stil van, dat kan dus ook)
Materialen om mee te kleuren.
Materialen die je kunt gebruiken zijn er in overvloed zoals kleurpotloden, aqurellpotloden, gelpennen, markers, pastels, distress-inkt etc.
Lees ook:
–Kleurenwiel
–Blenden met kleurpotloden
–Finished coloring book pages
–Kleuren op nummer
Misschien vind je dit ook leuk:
–Tekenen met grafietpotloden
–Het tekenen en kleuren van licht en schaduw
–Cookie en Chippie
–Diamond painting
–Lego bouwsteentjes
–Slagschaduw tekenen