Beter leren tekenen.

Beter leren tekenen.

Beter leren tekenen is iets wat veel mensen zouden willen. Tekenen is leuk en zeker als je trots kunt zijn op je eigen werk. Lees hier hoe het komt dat je minder goed kunt tekenen en wat je eraan kunt doen.

 

prive foto van het tekenen van veeertjes.jpg
Papagaai in grafietpotlood. (Afbeelding: hobby-handig)

 

 

Iedereen tekent! (jij waarschijnlijk ook)

Tekenen! Wie deed dat als kind nu niet? Op de kleuterschool werd er heel wat getekend en gekleurd. Niet voor niets want het is heel goed voor je fijne motoriek. Door te tekenen en te kleuren leer je je fijne motoriek te beheersen, wat hartstikke belangrijk is voor je ontwikkeling.

Tekenen! Dat doe ik sinds mijn kinderjaren nooit meer! Dat hoor je volwassenen steeds vaker zeggen…. Maar is dat wel zo? Kijk maar eens hoe veel mensen, of jij zelf, zitten te krabbelen tijdens een telefoongesprek. Hele vellen worden volgekrabbeld met lijnen, cirkels en  poppetjes etc. Bij tijdschriften worden alle foto’s bewerkt met extra snorren, brillen, tanden en pukkels. Herkenbaar?

En ja, dat is ook tekenen! Tekenen doen we dus op latere leeftijd nog steeds, al ben je je er waarschijnlijk niet van bewust.

Waarom is beter leren tekenen goed voor jou?

Net als elke hobby geeft tekenen rust en ruimte in je hoofd en lichaam. Waarom? Hersenen zijn gemaakt om te creëren en dingen te maken. Door dat te doen maak je stofjes (gelukshormonen) aan in je hersenen en die stofjes (endorfine, dopamine en serotonine) maken je blij en daar wordt je weer gelukkig van!

 

geulkshormonen zijn belangrijke neurotransmitters halacious-ogvqXGL7XO4-ynsplash.jpg
Neurostransmitter. (Afbeelding: Hal Gatewood/unsplash.)

 

Al deze neurotransmitters (overbrenger van een zenuwprikkel) zorgen ervoor dat informatie wordt doorgegeven in je hersenen en dat stresshormonen (b.v. Cortisol) minder worden aangemaakt. Hartstikke belangrijk tegen pijn, angsten en stress.

Als je beter kunt tekenen wordt je trots op je werk en dat maakt ook weer gelukshormonnen aan. Een win win situatie dus! Ook bewegen is goed om deze stofjes aan te maken! Loop je tegen een burn-out aan dan geeft dat aan dat je veel te weinig gelukshormonen hebt en dat Cortisol de overhand hebt genomen. Tijd voor actie dus!

Wat heeft beter leren tekenen te maken met je hersenen?

“Ik kan niet tekenen!” Dat hoor ik vaak mensen zeggen. Wat ze eigenlijk bedoelen is “ik vind mijn tekeningen niet mooi” Waarschijnlijk speelt je linker hersenhelft daar een rol in.

Betty Edwards heeft ontdekt dat dit komt door je kindertijd. Als je op hele jonge leeftijd een tekening maakte van iets, dan tekende je dat steeds hetzelfde. Dat komt door je linker hersenhelft. Deze onthoud namelijk hoe je b.v een boom tekende.
Het woord boom wordt dan geassocieerd met de tekening die je toen maakte.

Beter leren tekenen met je brein-milad-fakurian-58Z17InVS4U-unsplash.jpg
Brein. (afbeelding: Milad Fakurian-unsplash)

Je linker hersenhelft stuurt je rechter hersenhelft aan en speelt een rol in woordkennis, logica, getallen, analytisch vermogen etc. Je rechter hersenhelft speelt een rol in intuïtie, gevoelens, vermogen om verbanden te leggen en creativiteit.
Een leuke test waar je kan zien welk hersenhelft het beste bij jouw is ontwikkeld vind je bij deze breintest.

Er zijn studies die aanwijzen dat het voor sommige mensen moeilijk is om met je rechter hersenhelft te tekenen. Dat komt omdat niet iedereen dezelfde dominante hersenhelft heeft. Denk hierbij aan wiskunde en natuurkunde. Dit zijn exacte vakken die niet iedereen makkelijk kan leren. Als je ook probeert iets na te tekenen kan het zijn dat je linker hersenhelft het overneemt en dat je tekening heel anders word dan het origineel wat je probeert te tekenen. Tekenen met je rechter hersenhelft maakt je tekening dus beter.

Wil jij ook beter leren tekenen?: hier 3 tips!

Tip 1:

Observeren, observeren, observeren! Dat is echt heel goed voor leren tekenen. Toen ik de cursus deed van Udemy (jaysen Batchelor) heb ik tijdens en na de cursus veel vaker zitten observeren. Hoe ziet iets eruit, wat zijn de verhoudingen, hoe vallen de schaduwen, etc. Ook dat neemt je linkerhersenhelft op en dat is handig omdat dan het plaatje van kindertekening wordt vervangen naar meer realiteit. Probeer het maar eens!

 Tip 2:

Het licht voor de hand maar beter leren tekenen is niet anders dan oefenen, oefenen, oefenen.

 

Tip 3:

De tip die ik kreeg toen ik een tekencursus deed was: Draai de foto die je na wilt tekenen om, dan ziet je linker hersenheft niet wat het is en dan kun je wél tekenen wat je ziet omdat je dan alleen kunt letten op de licht en donkertonen van de omgekeerde foto. Je linker hersenhelft heeft dan geen referentie.

 

beter leren tekenen, prive foto van oog tekenen.jpg
dit is de eerste opdracht die we moesten meetekenen met de cusus: een oog! (Afbeelding: hobby-handig)

 

Lees ook:

Grafietpotloden
Tekenen met grafietpotloden.
-Het tekenen van licht en schaduw.
perspectief tekenen
-slagschaduw tekenen

 Misschien vind je dit ook leuk:

-Cookie en Chippie.
-kleuren met kleurpotlood.
Diamond painting
Lego bouwsteentjes
Kleuren
Mandala’s kleuren
Kleuren op nummer