kleuren met potloden

kleuren met potloden

Kleuren met potloden is leuk en bied vele mogelijkheden. Je kunt met potloden mooi het licht en schaduw inzetten en layeren (veel laagjes gebruiken). Vele laagjes gebruiken is dan ook iets wat veel meer tijd vergt, maar het resultaat mag er zijn.

Een kleurplaat invullen met markers kan in 1 uurtje klaar zijn, met potloden kan het weken duren, afhankelijk van de grootte en de tijd die je er aan kunt en wilt besteden. Potloden lenen zich er ook voor om over een tekening te gaan die een basis heeft van markers om licht en schaduw te maken. Je kunt daarbij ook nog gebruik maken van gelpen om accenten te maken. Alles is mogelijk met potloden.

Wat voor type potloden zijn er?

Er is een enorme diversiteit aan kleurpotloden op de markt, waardoor de keuze best lastig is. Je hebt potloden met het hoofdbestandeel uit wax, olie of krijt. Hierbij zijn diverse mixen van bestandelen mogelijk. Daarbij zit een bindmiddel (arabische gom of cellulose) en een vulstof (klei) + het pigment. Deze kern wordt vervolgens omhuld door hout. (cedar wood) Hier kun je een zien hoe potloden worden gemaakt.

Kwalitatief goede potloden zijn best prijzig, maar ik heb ontdekt dat ik veel mooier kan kleuren met potloden die in het duurdere segment liggen dan met potloden die bijna niets kosten. Waarschijnlijk komt dat omdat de samenstellingen van de potloden hoogwaardiger zijn en dan werken ze voor mij veel prettiger. De potloden glijden als het ware over het papier (ik ben heavy handed), terwijl goedkope potloden krasserig aan kunnen voelen.

Kleuren met wax potloden.

Wax potloden zijn meestal vrij zacht en makkelijk te layeren. Ze zijn over het algemeen wel gevoeliger voor breuk en je kunt er meestal niet zo veel kracht bij zetten, dan breken de punten sneller. De punten worden sneller bot door de hoge kleurafgifte, ze zullen dus vaker geslepen moeten worden. Layeren kan wel, maar heel veel lagen zal niet lukken, dan slipt het papier dicht door de wax waardoor er niets meer wordt opgenomen.

Wil je graag realistisch werk, dan kun je beter kiezen voor oliepotloden of deze gebruiken voor de details. Goede kleurpotloden werken goed samen.  

 

prive foto kleuren met wax potloden.jpg
Kleurplaat uit Meine winterwelt van Colorfull world. (Afbeelding: hobby-handig)

Goede merken wax potloden zijn o.a:

Goldfaber van Faber-Castell, Luminance van Caran d’ache, Prismacolor Premier (wel kwetsbaar!) en Holbein Artists (heeft een unieke samenstelling van wax, olie en vetten)

Er zijn veel meer merken op de markt, letterlijk te veel om allemaal te benoemen.

De artiest Chris Cheng kleurt rechtopstaand met haar potloden maar zij gebruikt vaak de Prisma Color Premier en zo gaat ze breuk tegen. Een potlood wat recht op de punt staat kan veel meer kracht aan dan als je het potlood schuin zet. Bij Prisma Color breekt dan de punt als je iets te hard druk geeft. Dit superzachte potlood heeft wel een hoog kleurafgifte en is prettiger voor diegene met gewrichtsproblemen zoals reuma. 

Kleuren met olie potloden.

Olie potloden zijn ietsje harder en daardoor kunnen ze zeer scherp worden geslepen wat ze uitstekend geschikt maakt voor details. Met oliepotloden kun je heel veel lagen zetten, afhankelijk van de kwaliteit van het papier. Ook gaan ze langer mee omdat ze minder snel breken maar ook omdat de punten langer scherp blijven.

Goede merken olie based potloden zijn o.a:

Polychromos van Faber-Castell, Lightfast van Derwent, Marco Raffine fine art en Koh I Noor Polycolor  

 

prive foto kleuren met olie potloden.jpg
Uit Meine Winterwelt van Colorfull World. (Afbeelding:  hobby-handig)

Kleuren met aquarel potloden.

De kleurpigmenten van aquarel potloden zijn oplosbaar in water waardoor je daar fantastische effecten mee kan verkrijgen. Met deze potloden kun je met of zonder water kleuren. Als je ze met water gebruikt zijn ze heel zuinig omdat je er maar heel weinig mee hoeft te kleuren, het water doet de rest. Ook heb je geen last van witte papierspikkels die vaak met andere potloden wel zichtbaar zijn als je water gebruikt.

Pas op! Niet alle kleurboeken hebben papier wat blij wordt van water! Even uittesten dus. Ook zijn aquarelpotloden prima geschikt als onderlaag. Je kunt ze samen met andere kleurpotloden gebuiken.  

 

prive foto van kleuren met aquarel potloden.jpg
Uit kleurboek Color me stress-free van Lacy Mucklow en geïllustreerd door Angela Porter. (Afbeelding: hobby-handig)

 

Goede merken aqurel potloden zijn o.a:

Albrecht Dürer watercolour pencils van Faber-Castell, Goldfaber aqua van Faber-Castell en Inktense van Derwent

Kleuren met pastel potloden.

Pastel is een soort krijt, wat meestal grof te verwerken is met behulp van pastel krijtjes. Voor het fijnere werk en schone handen zijn er pastelpotloden op de markt. Je moet er wel rekening mee houden dat als je pastelpotloden of krijt gebruikt dat je dit wel met fixeermiddel behandeld anders verdwijnt het langzaam van het papier (kleurboeken).

Wil je tekenen met deze potloden  dan is pastelmat een hele goede keuze voor het papier.  Dit papier is speciaal voor pastel potloden gemaakt zodat het krijt zich fixeert. Je hoeft dan geen fixeermiddel te gebruiken.

Goede merken pastel potloden zijn o.a:

Stabilo CarbOthello, Derwent Caran D’ache en Faber-Castell

Tip!:

De gehele range van Faber-Castell is volledig op elkaar afgestemd en hebben van elk product identieke kleuren. En ze zijn allemaal samen te gebruiken.

De betere merken kleurpotloden zijn los verkrijgbaar zodat je niet een hele set opnieuw moet kopen als je er eentje opgebruikt hebt. (scheelt geld!)

Hoe kun je het beste kleuren?

Kleuren doet iedereen anders. De een zet vrij grove streken met het potlood, de ander kleurt met hele fijne ovale lijntjes. Soms is het arceren van achtergronden ook heel mooi. Hierbij kleur je van rechts naar links, van onder naar boven, en schuin in heel veel lagen. Als je dit doet met verschillende kleuren kun je heel veel diepte krijgen in je kleurplaat. Wat het beste is voor jou is niet het beste voor een ander.  

 

prive foto van arceren en roteren.jpg
2 Manieren van kleuren arceren en roteren. (Afbeelding : hobby-handig)

 

 De één heeft meer geduld dan een ander. Als je geduldig  bent dan kan je kleuren zonder te blenden. Hoe lichter de potlood beweging hoe mooier het is. Daarentegen duurt zo’n kleurplaat of tekening ook veel langer, tenslotte zul je ook veel meer lagen moeten zetten om de kleuren te laten sprankelen! Het is het allermooiste om met lichte hand, zonder al te veel druk, laagjes te zetten.

Met hele harde potloden krijg je vaak een krasserig effect. Het is moeilijker om met dit potlood fijne laagjes te zetten. De kleurafgifte is lager dan met een zacht potlood dus ben je geneigd om met meer druk te kleuren en dat geeft harde lijnen die je moeilijk kan verwijderen! Heb je harde potloden? Dan is veel geduld een must!

Hier is een prachtig filmpje hoe je mooi kan kleuren!

Hoe voorkom je strepen en lijnen met kleurpotlood?

Als je veel last hebt van streperig effect probeer dan de roterende beweging. Hou je potlood vast aan het uiteinde  en gebruik niet de punt maar kantel het potlood op zijn zijkant. Op deze manier gaat je potlood langer mee en de punt blijft scherp. Draai het potlood regelmatig! Dit geeft in eerste instantie een wolkerig effect, maar als je met elke laag je hand naar het midden verschuift (wordt de druk op je potlood automatisch verhoogt) dan wordt het mooi dicht zonder strepen. Probeer uit wat voor jouw het beste werkt.

 

prive foto van leyeren.jpg
Links 1 laag, rechts 6 lagen. (holbein) (Afbeelding : hobby-handig)

Zijn de witte puntjes van het papier nog zichtbaar en vind je dit niet mooi dan kun je de druk flink opvoeren (burnishen). Pas op met Prisma Color, deze kunnen dan breken, of je gebruikt een hulpmiddel om te blenden. (zie de tips onder aan dit artikel)

Colored page uit Color me stress free.jpg
Uit Color me stress-free van Lacy Mucklow en geïllustreerd door Angela Porter. (Afbeelding: hobby-handig.)

Ik leer nog steeds bij. Voor mijzelf wil ik meer geduldig zijn. Als ik dat ben en niet denken van, ‘zo snel mogelijk die tekening afhebben’, maar opgaan in een flow en heel rustig, zonder druk met de zijkant van het potlood kleur op het papier zetten. Als ik dat doe dan gebeurt het…… en dan blijkt de kleurplaat heel mooi te worden.

Na een aantal laagjes, afhankelijk van je kleurafgifte van je potlood, kun je de druk van de laagjes iets verhogen  zodat de kleur ook afgegeven blijft worden. Wil jij met waxpotlood in veel lagen kleuren dan kun je het beste kleuren met zo min mogelijk druk. Hoe meer druk je zet, hoe eerder het papier dicht slipt door de wax.

Tip!:

Ik las een tip van een youtuber die zei: Altijd komt er een moment met je kleurwerk dat je denkt, dit wordt hem niet, maar dan moet je doorgaan  met weinig druk te kleuren en ineens wordt het prachtig! Ik kan dat alleen maar beamen!

Hoeveel kleurpotloden moet je gebruiken?

Kies altijd per kleur minstens 3 tinten: licht, medium en donker. Meestal begin je met de lichte kleur, maar andere vinden het prettig om met de donkere kleur te beginnen. Let wel: dit is afhankelijk welk soort kleurpotlood je hebt. Een heleboel goede kwaliteit potloden kan ook van licht op donker, maar de meeste goedkopere kan dat echt niet.

Test dus even uit wat jouw potlood aankan.

Het veiligste is met licht te beginnen waar de lichtste kleur moet komen, dan de donkerste kleur inzetten waar het donker moet en met de medium kleur de rest invullen en de kleuren laten overlopen. Deze laagjes kun je dan herhalen tot het gewenste resultaat. Op deze manier kun je ook even aftasten waar je je highlights en je schaduwen wilt zetten. Zo lang alles nog licht is ingevuld kun je nog alle kanten op. Begin je te donker dan is het moeilijk om het ècht op te lichten.

Hoe maak je schaduw?

Dan kun je de donkere schaduwen nog donkerder maken met de complementaire kleur of grijstinten of zwart en de lichte meer oplichten met een wit kleurpotlood voor meer diepte in je kleurwerk.  Er wordt vaak gezegd dat als je zwart potlood gebruikt voor schaduw dat deze de kleuren wat viezig maakt, maar als je goed kijkt naar de schaduwen in de natuur dan zijn deze ook niet helder maar komen ze ook wat dof over. Vaak kun je best een kleur donkerder maken door een laagje zwart toe te voegen die je dan weer bedekt met de oorspronkelijke kleur. Kijk zelf maar wat jij het mooiste vind!

prive foto van kleuren met potloden.jpg
Color me stress-free van Lacy Mucklow en Angela Porter. (Afbeelding: hobby-handig)

Tip! 1:

Wordt jij al moe als je dit leest dan ben je wat ongeduldiger (kan ik me heel goed voorstellen!) check dan even blenden met potloden dan hoef je niet eindeloos te layeren en kun je de werktijd voor je project aanzienlijk versnellen.

Tip! 2:

Als je niet goed weet hoe je een onderdeel van je kleurplaat moet kleuren, Google het dan even dan heb je heel veel referentie foto’s! Vind je het lastig om zelf een kleurenpalet uit te kiezen? kijk dan even op kleurenwiel. De Artists waar ik zeer van onder de indruk ben zijn:  Chris Cheng, Peta Hewitt, Karen Zaback en Henny de Snoo.

Lees ook:

Kleuren met markers
Kleuren met gelpen
Kleuren
Finished coloring book pages
Tekenen en kleuren van licht en schaduw
Mandala’s kleuren

Misschien vind je dit ook leuk:

Beter leren tekenen
-Tekenen met grafietpotloden
Cookie en Chippie
Diamond painting
Lego bouwsteentjes
kleuren op nummer