mandala’s kleuren

mandala’s kleuren

Het kleuren van een mandala is iets heel anders dan een gewone kleurplaat, dit komt door de steeds terugkerenden vormen. Mandala’s kleuren geeft je bewust of onbewust innerlijke rust en het verhoogd je concentratie.

mandala's kleuren-lenkis_art-freepik.com.jpg
Mandala’s kleuren. Mandala van Lenkis_art- Freepik.com (afbeelding: hobby-handig)

Het is een soort van meditatie zonder dat je je daar altijd bewust van bent, omdat je de vakjes, zeker als je een moeilijke mandala kiest, wel in de juiste kleur moet kleuren.  Wat dus weer gunstig is voor je gehele lijf. Je kunt het kleuren van een mandala zien als een psychologische reis voor jezelf. Wil je hier meer over weten kijk dan op verkenjegeest.com

Wat is een mandala?:

Er is heel veel over te vinden en je kunt heel diep op dit onderwerp ingaan als je dat wilt, maar een mandala is een magische cirkel, vertaald uit een oude Indische taal (Sanskriet). Het is een meditatief object wat een symbool is van het universum en innerlijke verrijking met een stip in het midden die symbool staat voor kracht die samenkomt.

Monniken maakte mandala’s van gekleurd zand om ze, als ze klaar waren, weer te vernietigen! Zonde wat ze zagen er echt mooi uit.

De zandmandala’s waren niet bedoelt als kunstobject maar als een manier om de vergankelijke natuur te symboliseren. Volgens de Tibetaanse boeddhistische traditie is alles van voorbijgaande aard, vandaar dat de zandmandala’s met veel ceremonies werden gemaakt en met veel ceremonies vernietigd.

mandala-freeimages.com-mandala-1-1558741.jpg
Monniken maken een zandmandala. (afbeelding: freeimages.com)
Zand mandala wordt vernietigd-488146952-Godong Photo-stock.adobe.com.jpg
Zandmandala wordt vernietigd…(afbeelding: Godong Photo-Stock.adobe.com)

Vind je het interessant om hier meer over te lezen? Kijk dan op nl.wikipedia.org

Wat doet mandala’s kleuren voor jou?:

Het grappige is, ik had zelf niet zo veel met mandala’s maar mijn schoonzus was aan het opruimen en bracht voor mij wat artstuff mee waaronder een mandala kleurboek. Als ik iets krijg wil ik er ook iets mee doen en na de eerste mandala was ik hooked!

Door zelf mandala”s in te kleuren ga je automatisch in standje “flow” omdat de herhalende figuren die je kleurt onbewust meditatief zijn. Het eerste figuurtje van de cirkel kleur je in op de manier zoals jij dat wilt en de rest volgt vanzelf. Hoe ingewikkelder de mandala hoe meer je je daarop gaat concentreren, en dat vaagt alle andere gedachte uit. Rust……

Wat voor mandala’s zijn er allemaal om te kleuren?:

Van oorsprong heb je ronde mandala’s, vanwege de magische cirkel. Deze zijn in simpele vorm of heel gedetailleerd te vinden. Maar sinds het kleuren van mandala’s populair is zie je veel meer in verschillende vormen en zijn ze ook met dieren, bloemen en andere onderwerpen getekend. Waarschijnlijk om zo veel mogelijk mensen mandala’s te laten kleuren. Niet iedereen houdt van geometrische figuren.

Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden van diverse categorie mandala’s: (alle mandala’s zijn uitgeprint op 80gr. printpapier).

Het kleuren van een simpele mandala:

Bij dit soort mandala’s hoef je niet uren mee bezig te zijn, ze zijn vrij gemakkelijk te kleuren. Heerlijk om b.v. mee te beginnen of om je materialen mee uit te proberen.

mandala's kleuren-simpele mandala-"black-white-mandala.zip"-Visnezh-freepik.com.jpg
Simpele mandala, makkelijk om met alcoholmarkers te kleuren. (afbeelding: Visnezh-Freepik.com)

Kleuren van een intermediate mandala:

Deze soort mandala’s zijn al een stukje gedetailleerder. Je moet hier iets meer geduld voor hebben maar als hij dan ook af is dan is het ook een mooi stukje werk.

mandala's kleuren-"vector-indian-mandala.zip"-visnezh-freepik.com.jpg
Deze mandala is prachtig in te kleuren met kleurpotlood, waterbased markers of gelpennen. (afbeelding: Visnezh-Freepik.com)

Gedetailleerde mandala’s kleuren:

De gedetailleerde mandala is er eentje die doe je niet in een uurtje….

mandala's kleuren-gedetailleerde mandala-"seamless-pattern-vintage-decorative-elements-pattern.zip"-visnezh-freepik.com.jpg
Gedetailleerde mandala. (afbeelding: Visnezh-Freepik.com)

Mandala net even anders:

Dit zijn absoluut mandala’s maar in de moderne vorm. Ze missen als het ware de herhaling een beetje, en zijn dus leuker voor diegene die niet houdt van steeds hetzelfde kleuren. Is het meditatieve er dan van af? Misschien een beetje maar deze mandala’s kleuren maakt het niet minder leuk!

mandala's kleuren-"beautiful-rounded-mandala-design-with-ethnic-floral-pattern-vintage-decorative-element-coloring-book.zip"-alliesinteractive-freepik.com.jpg
Mandala met bloemen. (afbeelding: alliesinteractive-Freepik.com)
mandala's kleuren-"elegant-decorative-mandala-floral-background.zip"-Harryarts-freepik.com.jpg
Mandala net even anders. (afbeelding: Harryarts-Freepik.com)

Met welke materialen kun je mandala’s kleuren?:

Eigelijk is alles mogelijk mits je papier van je kleurboek of printer het aankan. Hieronder beschrijf ik de voor en nadelen van de materialen, zover ik dat weet.

Mandala’s kleuren met alcoholmarkers:

Alcoholmarkers zijn prima te gebruiken bij simpele mandala’s met grotere vakken. Bij gedetailleerde mandala’s wordt dat een ergernis, niet doen dus. De inkt van alcoholmarkers vloeit uit op gewoon papier, alleen speciaal marker papier houdt dat tegen.

Mandala's kleuren-Visnezh-Freepik.com
Simpele mandala ingekleurd met alcohol markers. Mandala van Visnesh-Freepik.com (afbeelding: hobby-handig)

Alcoholmarkers kunnen niet bij dubbelzijdig gedrukte kleurboeken of je moet het niet erg vinden dat je volgende mandala is vernietigd. Voordelen zijn vooral: Lekker snel klaar!

Je mandala’s kleuren met kleurpotloden:

Kleurpotloden zijn fantastisch om mandala’s mee te kleuren, de kleurovergangen zijn niet te evenaren. Het nadeel is dan ook meteen dat het kleuren van een mandala met kleurpotlood dan ook meteen veel langer duurt en je moet een flinke dosis gedult hebben. Je kleurt met een mandala tenslotte in herhaling.

mandala's kleuren-lovelymandalalworld-freepik.com.jpg
Mandala van Lovelymandalaworld- Freepik.com (afbeelding: hobby-handig)

Als het je op de zenuwen werkt, gebruik dan geen kleurpotlood. Dan sla je de plank mis en wordt het een ergernis in plaats van ontspanning…

 Gelpennen gebruiken voor je mandala?:

Gelpennen zijn voor mij in ieder geval, één van de beste materialen om mandala’s mee te kleuren. Je hebt ze in allerlei vormen, zoals mat, gewoon, metallic en glitter. En vaak kun je de glitter versie ook nog blenden.

mandala's kleuren-visnezh-freepik.com.jpg
Mandala van Visnezh-Freepik.com (afbeelding: hobby-handig)

Variatie genoeg dus! Ik moet er wel bij zeggen dat ik enorm hou van zeer gedetailleerde mandala’s, daar zijn ze heel goed geschikt voor!

Mandala inkleuren met waterbased markers (stiften):

Net als met gelpennen doen waterbased markers het goed om mandala’s te kleuren. De vlakken zijn vaak klein genoeg om geen strepen te krijgen, waar waterbased markers toch last van hebben. De kleuren zijn intens wat mooi is bij een mandala. Zeker in combinatie met een metallic-, of glitter gelpen (zoals hierboven) kun je er hele mooie mandala’s mee maken.

Test ze wel even uit, sommige soorten lekken toch door naar de volgende bladzijde, doe voor de zekerheid een stukje karton onder je bladzijde.

Pastel potloden gebruiken voor je mandala’s:

Vind je kleurpotloden bij mandal’s te lang duren en je wilt toch een mooi kleurverloop, kun je kiezen voor pastel potloden. Prachtig om te vervagen en zo hele mooie kleurovergangen te creëren.

mandala's kleuren-visnezh-freepik.com.jpg
Mandala ingekleurd met pastelpotloden en glitter gelpennen. Mandala van Visnezh-Freepik.com (afbeelding: hobby-handig)

Het kost weinig materiaal, je kleurt een klein stukje met lichte druk en vervaagd dat met een paperstump (papieren staafje) en voila! Ook dit gaat veel sneller dan kleurpotlood. Vervolgens kun je de mandala nog meer pimpen met accenten van glitter gelpennen.

Mandala’s inkleuren met fineliners:

Fineliners zijn prachtig te gebruiken samen met de andere materialen. Omdat ze zo’n fijne punt hebben zijn ze uitermate geschikt voor de kleinste vakjes.

mandala's kleuren-alliesinteractive-freepik.com.jpg
Mandala van Aliesinteractive-Freepik.com (afbeelding: hobby-handig)

Alleen helemaal een mandala kleuren met fineliners is een werkje waar je zeer veel geduld bij moet hebben. Je ziet ook wel heel gedetailleerde mandala’s dan gebruik ik ze vaak. Voor de andere mandala’s gebruik ik ze in combinatie.

Kun je paint markers gebruiken voor je mandala’s?:

Paintmarkers kunnen makkelijk gebruikt worden. Deze zijn er met verschillende nibs (punten) te krijgen. Degene met een fijne punt zijn dus prima te gebruiken voor een mandala. Door de matte kleur zijn ze mooi in combinatie met glitter gelpennen.

mandala's kleuren-lovelymandalaworld-freepik.com.jpg
Mandala van Lovelymandalaworld-freepik.com (afbeelding: hobby-handig)

Hoe kun je mandala’s kleuren?:

Het wordt aangeraden om aan de buitenkant van de mandala te beginnen omdat je dan uitkomt in de kern waar de kracht samenkomt. Maar ik vind het veel logischer om aan de binnenkant te beginnen omdat je dan niet steeds met je hand over je kleurwerk gaat…..

Colorpalette voor je mandala:

Het inkleuren van mandala’s kan op een paar manieren. Je kunt je kleurenpalette al van te voren kiezen of je gaat voor “het onstaat vanzelf”. Hierbij laat je het gewoon gebeuren en kleur je je mandala intuïtief. Door het materiaal waarmee je wilt kleuren op tafel neer te leggen en gewoon te beginnen…..

Ik heb veel mandala’s gekleurd en geen ervan is lelijk, dus alle kleuren kunnen wel bij elkaar zolang je de kleuren terug laat komen in de mandala. Wel is het mooi om lichte en donkere kleuren te mixen dat maakt het spannender. Wel merk ik op dat als ik meer bezig ben met de kleurenschema’s van het kleurenwiel dat ze dan interessanter zijn.

Alles kleuren?:

Een mandala hoef je niet helemaal te kleuren. Soms is het juist mooi om iets wit te laten omdat het dan net lijkt of je een kantpatroon hebt. Je kunt letterlijk een mandala “openen” door iets wit te laten.

Figuren in je mandala:

Als je goed kijkt naar het patroon van een mandala dan kun je er steeds iets anders in zien. Sommige figuren samen kunnen ineens een uil vormen of een oog of iets anders. Ga er maar eens voor zitten en kijk naar je mandala. Zie je er iets in dan is het wel leuk om dat te accentueren, dat geeft het net iets extra’s.

mandala's kleuren-mandala home's earth- mondaymandala.com.jpg
Mandala Home’s earth van Mondaymandala.com. (afbeelding: hobby-handig)

Accentueer de lagen in je mandala:

Als je naar een traditionele mandala kijkt dan zie je verschillenden lagen zitten in een mandala. Deze kun je naar voren laten komen door een schaduwlijn te maken onder de lijn, dat tilt als het ware de laag omhoog wat een leuk effect geeft.

mandala's kleuren-Drone-ing on-mondaymandala.com.jpg
Mandala Drone-ing On van Mondaymandala.com. (afbeelding: hobby-handig)
mandala's kleuren-lenkis_art-freepik.com.jpg
Mandala’s kleuren. Mandala van Lenkis_art- Freepik.com (afbeelding: hobby-handig)

Anders om kun je je mandala ook laten zakken door de schaduwlijn aan de andere kant te plaatsen.

Hoe kleur je een gedetailleerde mandala als je niet van gepriegel houdt?:

Alle vakjes kleuren in verschillende kleuren is niet nodig. Het kan heel mooi zijn maar het kan ook mooi zijn om delen in een kleur te doen en die te laten vervagen. Als de kleuren die je gebruikt niet al te donker zijn dan zie je de details er toch doorheen.( Zie de foto hierboven) Zo kun je toch gedetailleerde mandala’s kleuren.

Effecten kleuren in je mandala’s:

Door een deel in het midden licht te kleuren en donker aan de buitenkant maak je het deel “bol”. Door het deel donker in het midden te kleuren en lichter aan de buitenkant dan lijkt dat deel “hol”. Dat is heel leuk om mee te spelen.

 

Mandala's kleuren-lovelymandalaworld-freepik.com.jpg
Mandala met een “holle” ronde vorm. Mandala van Lovelymandalaworld-Freepik.com (afbeelding: hobby-handig)
Mandala's kleuren-lovelymandalaworld-freepik.com.jpg
Mandala met een “bolle” vorm. Mandala van Lovelymandalaworld-Freepik.com (afbeelding: hobby-handig)

Een mandala zou je theoretisch steeds opnieuw kunnen kleuren en er steeds heel anders uitzien en dat is hartstikke leuk.

Mandala kleurboeken:

Er bestaan heel veel kleurboeken in allerlei formaten in luxe en simpel. Met dun en superdik papier. Er is letterlijk te veel keuze. Je kunt de kleurboeken het beste kiezen door er doorheen te bladeren om te kijken of de mandala’s die er in staan degene zijn die je graag wilt kleuren of je kijkt op Youtube naar een fliptrough. Dat doe ik altijd als ik kleurboeken online wil kopen.

Hieronder laat ik je mijn kleurboeken van mandala’s zien en daarmee bedoel ik alleen de kleurboeken die alleen maar mandala’s bevatten. Er zijn genoeg kleurboeken met van alles en nog wat er in maar dat bedoel ik dus niet. Het kunnen dus kleurboeken zijn met de traditionele mandala’s of de modernere stijl mandala’s.

Rose Windows:

Dit ontzettend leuke mandala kleurboek is van Creative Haven en geïllustreerd door Joel S Avren. Het is een boekje met grayscale mandala’s wat het voordeel heeft dat als je ze recht toe recht aan kleurt dat ze eruit zien als een glas in lood kunstwerkje.Door de schaduwen krijg je prachtige mandala’s. Dit is een heerlijk boekje als je een moe hoofd hebt.

kleurboek Rose windows van creative haven-joel s avren.jpg
Coloring book Creative Haven: Rose Windows van Joel S Avren. (afbeelding: hobby-handig)

Het kleurboek is 27.5 cm. x 21 cm. De bladzijdes zijn èènzijdig bedrukt waardoor ze ideaal zijn om met alcoholmarkers te kleuren. Het is redelijk papier, zoals bekend met Creative Haven.

kleuren van mandala's-Grayscale mandala-Creative haven-rose mandala's.jpg
Grayscale Mandala coloringbook: creative Haven: Rose Windows van Joel S.Avren. (afbeelding: hobby-handig)
Grayscale mandala-rose window's-creative haven.jpg
Grayscale Mandala coloringbook: creative Haven: Rose Windows van Joel S.Avren. (afbeelding: hobby-handig)
kleuren van mandala's-Grayscale mandala-rose window's-creative haven.jpg
Grayscale Mandala coloringbook: creative Haven: Rose Windows van Joel S.Avren. (afbeelding: hobby-handig)
Grayscale mandala- rose window's- creative haven.jpg
Grayscale Mandala coloringbook: creative Haven: Rose Windows van Joel S.Avren. (afbeelding: hobby-handig)
Kleuren van mandala's-;Grayscale mandala- rose window's- creative haven.jpg
Grayscale Mandala coloringbook: creative Haven: Rose Windows van Joel S.Avren. (afbeelding: hobby-handig)
Grayscale mandala- rose window's- creative haven.jpg
Grayscale Mandala coloringbook: creative Haven: Rose Windows van Joel S.Avren. (afbeelding: hobby-handig)
kleuren van mandala's- Grayscale mandala- rose window's-creative haven-Joel S.Avren.jpg
Grayscale Mandala coloringbook: creative Haven: Rose Windows van Joel S.Avren. (afbeelding: hobby-handig)

Wordt vervolgt……

TIPS!:

Heb je niet het idee dat het inkleuren van mandala’s iets voor jouw is, dan kun je gratis mandala kleurplaten downloaden bij mondaymandala’s.com zodat je het kunt uitproberen of je eigen collectie uitbreiden als je al wel van mandala’s kleuren houdt.

Heb je een ingewikkelde mandala dan is het echt niet zo dat je deze niet zou kunnen kleuren. Je hoeft namelijk niet alle kleine vlakjes te kleuren, je kunt deze ook in grotere vlakken verdelen precies zoals jij zelf wenst en dan heb je wel de details die je eventueel kunt accentueren door ze over te trekken met  glitter gelpen. Succes!

Lees ook:

Kleuren
Finished coloring book pages
Kleuren met kleurpotloden
Blenden met kleurpotlood
Kleurenwiel
Kleuren met markers
Kleuren met gelpennen

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Tekenen met grafietpotloden
Cookie en Chippie
Kleuren op nummer
Diamond painting
lego bouwsteentjes