Diamond painting

Diamond painting

 

Diamond Painting is een hobby afkomstig uit China. Deze hobby is de laatste jaren zeer populair geworden over de hele wereld. Dat komt denk ik omdat deze hobby heel laagdrempelig is.

Voor iedere portemonnee is er wel iets te vinden. Zeker met de grotere paintings ben je ook wel even bezig, dus dat is ook financieel aantrekkelijk.

privé foto van mijn eerste diamond painting.jpg
Diamond painting van aliexpress, ontwerper onbekend. (Afbeelding: hobby-handig)

Wat is diamond painting?

Diamond painting is “schilderen” met steentjes (drills) die in verschillende facetten (vlakjes) zijn geslepen. Hierdoor weerkaatst het licht en krijgt het schilderij zijn glans.

Er zijn 2 soorten facetsteentjes die door elkaar in de zakjes zitten. Dat is geen foutje! Juist de verschillende facetsteentjes geven je painting glans.

2 verschillende facet geslepen steentjes.jpg
Verschillende facet geslepen steentjes. (Afbeelding: hobby-handig)

Je plakt de steentjes op een doek en zo ontstaat het schilderij.

Diamond paintings heb je volledig (full), dan beplak je dus het gehele doek of gedeeltelijk (partial), dan beplak je een deel van het doek en is de achtergrond al bedrukt.

Waar zijn de steentjes voor diamond painting van gemaakt?

De steentjes zijn gemaakt van hars of kunststof. De hars steentjes zijn duurder dan de plastic variant.

Wat is beter? Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee. Sommige mensen beweren dat hars helderder is van kleur en meer glanst. Wat je ook kiest, het plezier om het te maken wordt er niet minder van.

Wat voor steentjes zijn er allemaal?

Diamond painting steentjes zijn er zowel in rond en vierkant. De ronde steentjes zijn meestal 2,8mm. en de vierkante 2,5mm. Ze zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en de meeste fabrikanten leveren ze met de (in de borduurwereld) overbekende DMC borduurgaren kleuren. 

dmc color chart 1.jpg
Dmc color chart in diamond painting steentjes. (Afbeelding: shop 5055074 aliexpress)
dmc color chart 2.jpg
Dmc color chart van diamond painting steentjes. (Afbeelding: shop 5055074 aliexpress)
dmc color chart 3.jpg
Dmc color chart van diamond painting steentjes. (Afbeelding: shop 5055074 aliexpress)

Ook is er een variant op de diamond painting steentjes, die noemen ze AB (aurora borealis) Deze steentjes hebben een speciale coating gekregen waardoor ze in het licht veranderen van kleur, en ze weerkaatsen het licht nog meer. Echt heel mooi!

AB diamond painting steentjes.jpg
AB diamond painting steentjes. (Afbeelding: hobby-handig)

Ook zijn er crystal steentjes. Deze zijn transparant en laten het licht weerkaatsen net als een echte diamand. Als je dus echt van bling bling houdt is dit echt iets voor jou!

De crystal varianten zijn meestal rond en de schilderijen die partial zijn hebben vaak ook hele andere vormen van steentjes.

verschillende crystal steentjes.jpg
Crystal diamond painting steentjes. (Afbeelding: hobby-handig)

Wat zit er allemaal bij een diamond painting?

Het doek:

Diamond painting bestaat uit een doek waar een lijmlaag (poured glue) of dubbelzijdig tape (adhesive) op zit.

diamond painting met dubbelzijdig adhesie en poured glue.jpg
Linkerkant dubbelzijdig adhesive, rechterkant poured glue. (Afbeelding: hobby-handig)

De dubbelzijdig adhesive is altijd, zo ver ik weet, met een niet transparante beschermlaag. De poured glue diamond paintings worden afgeleverd met een transparante beschermlaag.

De lijmlaag of tape is beschermd met speciaal folie die er voor zorgt dat er geen stof bij kan komen en dat de kleefkracht dus wordt behouden. Haal deze er dus niet helemaal af!

Wat is beter dubbelzijdig adhesive of poured glue?

Nu ik een tijdje bezig ben met diamond painting hoor ik veel negatiefs over diamond paintings met dubbelzijdig adhesive en dat het beter is om poured glue diamond paintings te kopen. Ik ben inmiddels van mening en dat geld dus alleen voor mijn eigen aankopen en ervaring dat ik daarmee niet helemaal eens ben.

Je kunt inderdaad de pech hebben dat dubbelzijdig tape geribbeld bij je aankomt, gelukkig heb ik dat nog maar met 1 diamond painting gehad en dat is de costumized tiger, en het was vrij makkelijk te verhelpen.

Ik vind de dubbelzijdig tape sterker kleven dan de poured glue. De poured glue is voor mij meer een ijsbaan waar je steentjes snel veranderen van koers. Daar bedoel ik mee dat als je een steentje plaatst deze heel makkelijk opzij te duwen is. Dat kan een voordeel zijn maar ik vind van niet.

Als ik een steentje plaats op dubbelzijdig tape zit deze gewoon vast en is niet te draaien zonder het steentje iets op te lichten met een pincet. De steentjes liggen daardoor bij mij strakker dan bij poured glue.

Bij poured glue zie ik dat de vakjes ietsje groter zijn dan het steentjes zodat je kiertjes krijgt, ik vind dat niet zo heel mooi. Bij mij liggen de steentjes op dubbelzijdig tape dichter bij elkaar.

Uiteraard zijn er veel verschillen onderling met diverse fabrikanten en ik heb ze natuurlijk niet allemaal uitgeprobeerd maar dit is puur van wat ik nu heb ervaren.

Steentjes:

Diamond steentjes worden aangeleverd in zakjes geseald (vaak geleverd aan elkaar) of in een grip zakje. De laatstgenoemde is prettig omdat je daar al rechtstreeks uit kan werken.

diamond painting steentjes in gesealde zakjes en in gripzakjes.jpg
Sealzakjes en gripzakje. (Afbeelding: Hobby-handig)

Diamond painting pen:

Deze is meestal eenvoudig en als je geluk hebt zit er een softgrip bij waardoor je vingers na uren diamond painten niet zo’n pijn doen. Soms zit er een een mutliplacer bij waarmee je meerdere steentjes tegelijk kunt plaatsen.

standaard diamond painting pen.jpg
Diamond painting pen. (Afbeelding: hobby-handig)

Wax:

Een stukje wax, verpakt tussen 2 folietjes (voor bescherming) waarmee je de steentjes “oppakt”en op het doek kan plaatsen.

standaard accessoire setje.jpg
Diamond painting accesoires. (Afbeelding: hobby-handig)

Schudbakje:

Hier doe je een beetje steentjes in en door het bakje voorzichtig zijwaarts te schudden, komen de steentjes recht in de richels te liggen waardoor het opnemen van de steentjes makkelijker gaat.

schutbakje voor diamond painting.jpg
zoals je ziet ben ik er nog niet zo goed in om de steentjes recht te schudden, maar ik gebruik dit bakje ook niet. (Afbeelding: hobby-handig)

 

Let op dat de facetkant boven ligt! De platte kant van het steentje is de onderkant.

Als je kiest voor een diamond painting met vierkant steentjes dan krijg je er vaak een pincet bij. Deze is om de steentjes te plaatsen of om ze recht te zetten.

Ronde steentjes zijn makkelijker te verwerken maar je ziet tussen de steentjes wel het doek zitten. Ronde steentjes zijn ook iets groter dus heb je minder steentjes per diamond painting en dat geeft een iets pixeliger resultaat.

Vierkante steentjes worden strak tegen elkaar aangelegd, maar moeten wel zo veel mogelijk recht geplaatst worden voor het mooiste resultaat.

Checklist:

Soms zit er een checklist bij die aangeeft hoeveel zakjes je per kleur nodig hebt. Deze wordt meestal geleverd bij paintings die de kleine aanelkaar gesealde zakjes hebben. 

checklist van diamond painting.jpg
Checklist steentjes. (Afbeelding: hobby-handig)

Als eerste zie je het symbool van de painting, daarna staat de dmc kleurcode vermeld en daarachter hoeveel zakjes je daar van moet hebben.

Wat je als eerste moet doen om aan een diamond painting te beginnen.

Als eerste sorteer je de steentjes uit en controleer je of alle kleuren en hoeveelheden aanwezig zijn. Uiteraard ga je niet de steentjes zelf zitten uittellen. In de kleine zakjes die aan elkaar geleverd worden zitten zo’n 200 steentjes.

De steentjes kun je in kleine bakjes doen of je doet ze in gripzakjes. Je ziet nu veel vaker grotere zakjes met de juiste hoeveelheid die aan elkaar zitten of losse gripzakjes gevuld met wat je nodig hebt.

gripzakje voor diamond painting steentjes.jpg
Gripzakje. (Afbeelding: hobby-handig)

Soms is het doek verkreukeld door transport of krult deze steeds op omdat hij opgerold heeft gezeten. In dat geval is het handig om het doek direct na ontvangst plat neer te leggen met gewicht erop. Zoals boeken etc. Laat dit minstens een week liggen, hoe langer hoe beter. Hierna is je diamond painting mooi glad.

Het komt soms voor bij zelfklevend tape dat er ribbels in het tape zitten. Deze zullen er uit moeten voordat je er mee gaat werken. Doe je dit niet dan zie je een verhoging in je schilderij en dat is niet mooi!  Retour sturen kan, maar indien dit niet mogelijk is dan zul je ze  weg moeten halen. Natuurlijk haal je niet in zijn geheel de beschermlaag weg, maar kom je de ribbels tegen haal ze dan weg.

Hoe haal je richels en ribbels weg uit een diamond painting?

Trek voorzichtig de beschermfolie weg van het aangetaste deel. Je ziet dan als het goed is de ribbel zitten. Hier zit dus lucht onder. Met een heel scherp hobbymesje snij je heel voorzichtig door de ribbel heen en volg je de ribbel met het mesje. Snij hierna overdwars door de ribbels heen. Pas op! Snij niet dwars door het doek!!

diamond painting doek met kreukels en ribbels.jpg
Ribbels in je diamond painting. (Afbeelding: hobby-handig)

Hierna kun je het weer afdekken met beschermfolie en leg er een paar dagen iets zwaars op of wrijf  met je duim of een ander stomp voorwerp hard over de beschermfolie. Hierdoor kan het dubbelzijdig tape weer vastkleven aan de ondergrond, waardoor deze weer glad is. Je ziet dan nog vaak wel een lijntje maar als deze maar plat is, dan is het goed.

De laatste tijd heb ik dit proces versneld door na het inkepen van de luchtbelletjes en ribbels het mes plat over het doek te halen zodat de lucht er uit wordt gedrukt. Hierna is het doek meteen bruikbaar. Dit kan ook prima met een spatel. Ik heb ontdekt dat de tape niet wordt aangetast hierdoor, zolang je je vingers maar niet over het doek haalt als het beschermingspapier er af is.

Hoe werkt diamond painting?

Op het doek, onder de plaklaag is een print gemaakt van het ontwerp. Hierop zie je symbolen staan. Op het doek staat een lijst met symbolen zodat je kunt zien welke kleur je nodig hebt voor welk symbool. 

lijst met symbolen van een diamond painting.jpg
Symbolen lijst. (Afbeelding: hobby-handig)

Helemaal links zie je de cijfers die het aantal kleuren aangeeft. In dit geval zijn het er 29. Daarnaast het symbool en het dmc kleurnummer met het aantal steentjes die nodig zijn.

Pak je diamond paintingpen en de wax en prik je pen in de wax. Deze is hol zodat de wax word vastgehouden. Sommige mensen beweren dat de pen helemaal vol moet door de pen een aantal keer in de wax te drukken.

Maar voor wie de steentjes stevig op het doek drukt, ik dus, wordt het snel een knoeiboel en smeer je de wax over de steentjes. Ben jij er ook zo èèn? Werk dan met een klein beetje wax en pak de wax van de zijkant op.

Lift een stukje beschermfolie op en werk dat stukje helemaal af voor je de beschermfolie weer een stukje verder trekt. Hierdoor voorkom je dat er stof, pluisjes, haren etc. op het doek gaan kleven wat vervolgens de kleefkracht verminderd.

Plak de steentjes op volgens de symbolen en de symbolenlijst. Het makkelijkst is om èèn symbool af te werken op het vrijgemaakte stukje doek en daarna over te gaan naar de volgende kleur.

wax voor diamand painting
Wax. (Afbeelding: hobby-handig)

Zuining met wax:

Dit stukje wax is 2 x 2 cm. Met dit kleine hoekje heb ik een diamond painting gemaakt van 40 x 40cm., 1 van 50 x 70 cm., 1 van 50 x 50 cm., 1 van 40 x 50 cm., 1 partial van 30 x 30 cm., 2 partials van 10 x 15 cm., 5 kerstkaarten, 1 van 30 x 30 cm. en 1 van 70 x 90 cm. Zuinig he! Uiteraard is dit voor iedereen anders en maak je geen zorgen, er wordt altijd voldoende wax meegeleverd.

Het stukje wax was nog steeds niet op… maar helaas is de kleefkracht niet meer goed dus ik heb een nieuw stukje in gebruik.

Colorblocking wat is dat?

Indien je een heel stuk ziet waar er maar èèn symbool voor komt dan heet dat color blocking. De meeste mensen worden daar blij van…… het gaat een stuk sneller, zeker als je een muliplacer gebruikt. Dat is een pen die een breed uiteinde heeft waardoor je meerdere steentjes tegelijk kunt plaatsen.

Hiervoor moet je dus zeker het schudbakje gebruiken dan liggen de steentjes mooi strak in rijen. Het is even een slag om de steentjes in het shudbakje mooi recht te krijgen maar ik ben er zelf niet zo goed in…

Zelf vind ik hoe minder color blocking hoe mooier de painting…

Hoe werk je, je diamond painting af?

Als je diamond painting klaar is dan ga ik altijd met mijn vingers over de painting om te voelen of er steentjes uitsteken. Door het plaatsen van de steentjes kunnen er wel eens een paar steentjes omhoog komen. In dat geval druk ik ze weer stevig naar beneden.

Is alles netjes glad? Dek dan de diamond painting af met de beschermfolie, en leg de painting een tijdje onder zware boeken o.i.d. Dit zorgt ervoor dat alle steentjes netjes worden aangedrukt. Ik hoor wel eens mensen klagen dat bij goedkope diamond paintings de steentjes steeds omhoog blijven komen, maar na deze behandeling heb ik daar nog nooit last van gehad.

Ook bij de duurdere paintings is het zinvol om de painting onder zware boeken te leggen om de steentjes goed vast te drukken.

Voordat je de diamond painting inlijst ga ik altijd met een kledingroller over de diamond painting om alle stof en haartjes te verwijderen. Zie je hier en daar doffe plekjes? Dan zit er waarschijnlijk wax op je painting. Deze kun je verwijderen door met een heel licht vochtig doekje over je painting te gaan. Daarna drogen met een stofvrije doek. En daarna kun je je painting inlijsten.

Inlijsten van je diamond painting.

Wil je de painting in een lijst plaatsen, koop dan een lijst die aan de achterkant verstelbare clips heeft. Omdat een diamond painting dikker is dan een foto heb je hierdoor wat ruimte om de painting er netjes in te plaatsen.

fotolijst met verstelbare clips.jpg
Fotolijst met verstelbare clips. (Afbeelding: hobby-handig)

Lijsten die je in elkaar schuift, kun je hierdoor dus niet gebruiken.

Soms is het lastig om een lijst te vinden die past. Je kunt een lijst op maat laten maken maar dan weet je ook dat dat veel geld gaat kosten. Is je lijst te groot dan kun je de painting op een stuk gekleurd karton plakken maar dan moet je wel heel secuur werken omdat je de randen gaat zien. Hierbij knip je vlak langs de diamond steentjes om het overige doek te verwijderen.

Ik heb hier een filmpje geplaatst zodat je kunt zien hoe je dat kunt doen: Inlijsten diamond painting.

Heb je niet zo heel strak gewerkt langs de randen dan kun je ook overwegen om een passepartout te maken die je net als een foto voor de diamond painting plaatst. Zorg er voor dat de passepartout een halve cm. smaller is dan je painting, zodat deze over de randen van je diamond painting valt.

Ik heb ontdekt dat als je je painting inlijst onder glas of kunststof dat daarmee het zonlicht weerkaatst en dan zie je de painting niet goed. Met foto’s en borduurwerk heb je dat ook. Er bestaat ontspiegeld glas maar dat verminderd de intensiteit van de kleuren en de sparkle van de diamonds.

Ik ga proberen om de paintings te sealen met mod podge. Ik heb gehoord dat daarmee ook de glans wordt verminderd maar ik heb een filmpje gezien waarmee je de laag direct bovenop weer kunt verwijderen zodat de modpodge alleen tussen de steentjes zit. Ik hou je op de hoogte als ik dat uitprobeer.

Hoe weet je nou of een diamond painting mooi uit komt?

Een diamond painting bestaat uit pixels. Dus hoe kleiner de diamond painting hoe onduidelijker het wordt. De meeste maten die opgegeven worden bij winkels is de maat van het volledige canvasdoek en niet de maat van de painting zelf, deze is al snel 6cm kleiner. Wil je graag alleen kleine diamondpaintings maken dan zul je moeten zorgen voor close-ups!

Hieronder zie je het verschil tussen een diamond painting van 20 x 30 cm. en 50 x 70 cm.

 

Sagly diamond painting 20 x 30cm.jpg
Diamond painting van 20 x 30cm. (Afbeelding: Sagly aliexpress)
Sagly diamond painting 50 x 70cm.jpg
Diamond painting 50 x 70cm. (Afbeelding: Sagly aliexpress)

Heel veel websites laten niet de diamond painting zelf zien. Je ziet een foto van de afbeelding, dus heb je geen flauw idee hoe deze er tenslotte uit komt te zien als deze af is.

Alleen de kop van een dier kan voor een painting van 30 x 30 wel een leuk resultaat geven. Bij een painting vanaf 50 x 50 wordt het pas echt mooi. Wil je graag een landschap wat er mooi uitziet? Dan moet je toch gauw denken aan minimaal 50 x 60! Ik ben nu bezig aan een tijgerkop van 70 x 90. Ja dat duurt nog wel even voordat deze klaar is!

Als je je diamond painting ophangt geef hem dan de ruimte. Hoe meer afstand je kunt nemen van je diamond painting hoe mooier hij oogt!

Het gebruik van copyright images!

Ik ga niemand op de vingers tikken maar wil wel even wat vertellen over copyright images. China kent geen copyright dus daar mogen ze alles maken en namaken. Deze diamond paintings zijn niet alleen in China te koop maar ook elders. Alle firma’s die diamond paintings verkopen zouden copyright images kunnen hebben.

Foto’s en afbeeldingen van schilderijen die iemand anders heeft gemaakt mogen dus in China vrij worden gebruikt.

Voor een groot deel van de wereld is dat anders. Bedenk even dat je zelf een paar weken werkt en daar dan niet voor betaald krijgt…..leuk is anders, dus……

Wat kun jij doen om misbruik van copyright images tegen te gaan?

Wil jij hier niet aan mee doen dan kun je een check doen. Zie je een leuke diamond painting, maak dan een screenshot en ga naar images.google.com daar kun je de foto uploaden en dan gaat google kijken of hij de herkomst kan vinden. Klik hiervoor op het cameraatje en ga naar: upload an image. klik op Photo library en klik op de foto die je hebt gemaakt. Klik op use. Google gaat nu voor je zoeken.  Wordt er geen ontwerper/maker aangegeven? Dan kan je zonder een naar gevoel het product aanschaffen. Zie je wel een diamond painting die je ontzettend leuk vind maar het is een Copyright image? Neem contact op met de ontwerper van de image. Dikke kans dat je de image mag gebruiken om er een diamond painting van te maken. Dikke kans dat ze ja zeggen! (zie kun je patronen voor diamond paintings zelf ontwerpen)

Tips!:

Bewaarbakjes voor de steentjes:

Ik gebruik plastic bakjes waar ik de steentjes in bewaar. Ik gooi de resterende steentjes die over zijn van een diamond painting dan ook niet weg. Je kunt ze altijd voor reserve gebruiken. Elk bakje wordt voorzien van zijn dmc code. Indien ik een diamond painting ga maken dan schrijf of teken ik het symbool op een stukje etiket en dat plak ik dan tijdelijk op het doosje.

Doosje waar ik mijn diamond painting steentjes in bewaar met symbool.jpg
Zo organiseer ik mijn diamond painting steentjes. (Afbeelding:  hobby-handig)

Zo werkt het voor mij makkelijker dan de hele tijd het symbool en de steentjes te moeten opzoeken. Ik werk met diamond paintings met minimaal 100 kleuren!

Deze doosjes zet ik op voor mij logische volgorde in de deksels van ikea opbergdozen, staan ze mooi strak in het gelid.

doosjes georganiseerd.jpg
Georganiseerde diamond painting in een deksel van een Ikea doos. (Afbeelding: hobby-handig)

Ik werk rechtstreeks uit deze bakjes en gebruik geen schudbakje. Ik kan niet overweg met de multiplacer en met 100 kleuren komt colorblocking ook bijna niet voor. Het is voor mij niet te doen om met meer dan 100 kleuren, waar je dus steeds maar een paar steentjes kunt zetten, een schudbakje te gebruiken. (Ik heb het hier over paintings die ik zelf moet uittellen op een blanco doek)

Voor deze bakjes heb ik een ladekast gekocht met lage laatjes waarin de doosjes perfect  in passen.

Zit er een steentje scheef of fout geplaatst?

Indien er een vierkant steentje scheef staat, lift deze dan een beetje op met je pincet en plaats hem goed. Heb je per abuis een steentje verkeerd geplaatst en is deze omsloten door andere steentjes, dan vind ik het het makkelijkst om een speld te gebruiken om het steentje te verwijderen.

Als je een pincet gebruikt dan druk je de andere steentjes iets weg zodat deze opwippen of scheef gaan staan. Dat is zonde van je werk. Hou wel je hand over het steentje want soms schieten ze weg!

Bij poured glue diamond paintings (die met een doorzichtige beschermlaag) kun je de steentjes die scheef zitten meestal nog draaien, anderzijds verplaatsen deze steentjes zich ook wat makkelijker, voorzichtig dus als je een steentje moet verwijderen.

Hoe krijg je strakke randen aan je diamond painting?

Je krijgt een strakkere rand aan je diamond painting als je een liniaal tegen de rand aanlegt.

strakke randen aan je diamond painting met behulp van linialen.jpg
Strakke randen met behulp van liniaal. (Afbeelding: hobby-handig)

Door de steentjes hier strak tegenaan te zetten levert je dat een mooi resultaat op. Pas op, deze liniaal moet niet voorzien zijn van een anti grip strip want dan kleeft deze vast aan de lijm/tape die meestal een stukje verder gaat dan de diamond painting. Heeft jouw diamond painting geen lijmlaag en houdt deze precies op bij de steentjes dan plak je de liniaal vast met een stukje dubbelzijdig tape.

Wat kun je doen als de symbolen op het doek niet goed te lezen zijn?

Dan kan een lightpad uitkomst bieden! Deze plaats je onder je diamond painting en dan lichten alle symbolen goed op. Ook kan een daylight loeplamp uitkomst bieden. Zowel de lamp als de lightpad is ook fijn als je zicht wat minder is.

diamond painting verlicht door lightpad.jpog
Gebruik van een lightpad. (Afbeelding:hobby-handig)

Hoe zet je de vierkante steentjes het mooiste recht?

Als je een heel vlak in èèn kleur (colorblocking) moet vullen dan is het mooier om dat te doen in de vorm van een dambord. Je kunt er dan goed bij met je pen. Probeer je te focussen op èèn hoekje van het vakjes waar het steentje geplaatst moet worden. Hierdoor zet je de steentjes rechter. Hierna vul je de rest gewoon in. Gaat heel snel!

de mooiste manier om de steentjes te plaatsen met colorblocking.jpg
Dambord manier om steentjes netjes recht te zetten. (Afbeelding: hobby-handig)

Probeer het maar uit, je zult zien dat je steentjes een stuk rechter staan.

Hoe voorkom je banen in je diamond painting?

Als je in blokken werkt met je diamondpainting krijg je naadjes in je werk. Dat is niet mooi! Zorg er dus voor dat je de delen die je maakt niet recht afwerkt maar in dambord of ongelijke randen. Dit voorkomt de naden. 

voorkom banen in je diamond painting.jpg
Zo voorkom je banen in je diamond painting. (Afbeelding: hobby-handig)

Het doek van je diamond painting  plakt niet meer wat nu?

Het kan gebeuren dat er een plekje op je diamond painting niet meer goed plakt omdat het is fout gegaan bij de fabrikant of je huisdier heeft zijn haren achtergelaten op je doek. Of je plaatst per abuis je elleboog inclusief mouw op je doek, tja dan plakt het niet meer zo goed. Wat kun je dan doen?

Ik plak er een stukje dun dubbelzijdig tape op. Dat werkt zeer goed. Neem wel sterk tape wat geschikt is voor b.v. het vastleggen van tapijt. Ik knip dat een beetje ruim zodat ik zeker weet dat het doek weer plakt.

diamond painting doek herstellen.jpg
Oplossing als je doek van je diamond painting niet meer plakt. (afbeelding: hobby-handig).

Let op! De meeste diamond paintings zijn voorgedrukt dus als je er iets overheen plakt zie je niet meer welke symbolen er zijn gebruikt. Maak in dat geval eerst even een close-up foto zodat je kan zien welke kleuren je waar moet plaatsen. Het tape is iets doorzichtig dus je kunt wel de lijntjes nog wel een beetje zien. Eventueel kan een lightpad uitkomst bieden als je problemen hebt met het plaatsen van de steentjes.

Na het herstellen met de tape is er letterlijk niets meer van te zien!

Diamond painting doek, hersteld met dubbelzijdig tape.jpg
Na het herstellen met dubbelzijdig tape. (afbeelding: hobby-handig)

Wat kun je doen aan statische steentjes?

Soms zijn de steentjes statisch in het zakje. Door in het zakje te ademen komen ze tot rust en kun je ze er uitschudden zonder dat ze alle kanten opvliegen.

Hoe houdt je je werkvlak netjes en georganiseerd?

Je ziet veel mensen kleine magneetjes gebruiken die ze aan de onder- en bovenkant plaatsen om de beschermfolie weg te houden van je werkvlak, deze flapt anders steeds terug. Ik vind het prettiger om gebruik te maken van een magneetbord.

magneetbord onder je diamond painting.jpg
Gebruik maken van een magneetbord. (Afbeelding: hobby-handig)

Deze is in verschillende maten verkrijgbaar en makkelijk mee te schuiven met je werkstuk, mocht je diamond painting groter zijn. Plaats je diamond painting hierop en met de magneten en of een metalen liniaal kun je alles op zijn plaats houden. Je beschermfolie of je symbolenlijst blijven netjes liggen! Fijn dus als je werkt bij een open raam!

Ik maak zelf ook diamond painting patronen en dat betekent dat ik geen doek heb met symbolen maar een  doek met alleen een ruitjespatroon. Hierop moet je je painting maken net als het uittellen van een borduurwerk. Het patroon leg je dus vast met de magneten. Dan is zo’n magneetbord superhandig!

Hoe zit dat met customized diamond painting’s?

Customized diamond paintings worden door een bedrijf speciaal voor jouw van een aangeleverde foto gemaakt. Je krijgt dan het diamond painting patroon op doek gedrukt of je krijgt een borduurpatroon die je zelf op blanco doek moet uittellen.

Het gaat als volgt: je stuurt een foto in en geeft aan hoe groot je de painting ongeveer wilt hebben, daarna kun je kiezen uit hoeveel kleuren je de painting wilt, hoe meer kleuren, hoe mooier zeker als je painting groot wordt. Meer kleuren duurt wel langer om het te maken want je hebt dan bijna geen vlakken met dezelfde kleur.

Door het bedrijf krijg je een paar foto’s opgestuurd van de painting zoals deze zou kunnen worden en dan kies jij welke je wilt. Dan gaat het bedrijf voor jouw het doek bedrukken of je krijgt het borduurpatroon met alles wat je maar nodig hebt om het te maken.

Omdat deze painting’s speciaal voor jouw worden gemaakt zijn ze meestal duurder dan een standaard painting. Maar dan heb je ook wat! Unieker kan niet!

Kun je patronen voor diamond painting’s zelf ontwerpen?

Je kunt bij elke zaak een diamond painting van een foto laten maken, maar zelf maken kan ook!

borduurpatroon "nightstalker" vertaald naar diamond painting.jpg
Diamond painting gemaakt van een borduurpatroon van shinysun’s Cross stitching, ontwerp Misti Wudke. (Afbeelding: hobby-handig)

Van een borduurpatroon kun je zelf prachtig een diamond painting maken. Hou er rekening mee dat een borduurpatroon gebruikt voor diamond painting een heel stuk groter zal uitvallen! Maar je kunt dus ook een deel van het patroon gebruiken. Online zijn er gemakkelijk talloze borduurpatronen te bestellen als PDF.

De foto hierboven is een diamond painting gemaakt van een borduurpatroon en is nu 50 cm. x 70 cm. groot. Het heet “nightstalker”, ontworpen door Misti Wudke.

Èèn vierkant steentje is 25mm. Hiermee is makkelijk uit te rekenen hoe groot je painting gaat worden. Staat er op het borduurpatroon 251 x 450 stitches dan vermenigvuldig je dit met 0.25. Dan zal de diamond painting 62.75 cm. x 112 cm. groot worden. Vind je dit te groot en dan kan je afhankelijk van het patroon, deze verkleinen door er wat af te halen aan de zijkanten. Kijk wel goed of het dan nog mooi word.

Bij diverse zaken zijn losse steentjes en doek te bestellen. Alleen moet je het dan wel zelf uittellen net zoals een borduurwerk. Neem de moeite om even rond te kijken, de prijzen verschillen enorm. 

Ik kleur de vakjes even in op het patroon met een highlighter dan is het voor mij gemakkelijker waar ik ben gebleven. Hou er rekening mee dat dit dus extra tijd kost.

Ook kun je zelf met behulp van een borduurpatroon app een patroon maken waar je mee aan de slag kan.  Dat is heel leuk met eigen fotomateriaal. Op het patroon staat aangegeven hoeveel stitches je maakt van elke kleur. Het aantal stitches staat gelijk aan het aantal steentjes die je nodig hebt.

Tip!:

Als je los doek voor een diamond painting besteld is dit meestal groter dan het patroon. Knip dit er af als je diamond painting klaar is maar gooi het niet weg. Deze kleine stukjes zijn hartstikke leuk om een klein patroontje op te maken voor b.v. een verjaardag-, of kerstkaart.

Losse patroontjes kun je overal vinden op pinterest. Zoek op diamond painiting-, of borduurpatronen. Heb je meteen een doel voor je steentjes die zijn overgebleven.

Mijn diamond painting’s:

Tekkel:

diamond painting-teckel.jpg
Foto voor dit ontwerp gevonden op istock. (Afbeelding: hobby-handig)

Deze leukerd was een cadeautje voor mijn schoonmoeder. Deze teckel lijkt sprekend op haar, inmiddels een aantal jaren geleden, overleden teckel Nelleke. Ik heb deze gemaakt d.m.v. een borduurpatroon app en heeft 100 kleuren! De diamond painting is 40 cm. x 50 cm. en bestaat uit de vierkante steentjes.

Panter:

diamond painting panter.jpg
Diamond painting van Aliexpress. Ontwerper onbekend. (Afbeelding: hobby-handig)

Deze painting is 30 cm. x 30 cm. en heeft vierkante steentjes.

Diamond painting Cookie en Chippie:

Ik heb op “moederdag”, ik ben moeder van Cookie en Chippie, onze twee prachtige MainCoons, een diamond painting van mijn lief gehad met onze 2 schatten er op!

Dit is de vergrote thumbnail van de diamond painting:

Thumbnail van diamond painting Cookie en Chippie.jpg
Thumbnail van de diamond painting van Cookie en Chippie. (afbeelding: hobby-handig)

Dit is een painting van 40 x 50 formaat en heeft vierkante steentjes.

Tot hier heb ik hem al gemaakt:

Diamond painting van Cookie en Chippie 1.jpg
Work in progress diamond painting Cookie en Chippie 1. (afbeelding: hobby-handig)

 

Het zijn wel Cuties he!

Diamond painting work in progress deel 2 van Cookie en Chippie.jpg
Work in progress diamond painting Cookie en Chippie 2. (afbeelding: hobby-handig)

 

We zijn weer een stukje verder!

Diamond painting van Cookie en Chippie.jpg
work in progres diamond painting Cookie en Chippie 3. (afbeelding: hobby-handig)

 

Ik ben nu op de helft van de diamond painting…..

Diamond painting van Cookie en Chippie.jpg
Work in progres diamond painting Cookie en Chippie 4. (afbeelding: hobby-handig)

 

Bijna af….

Diamond painting van Cookie en Chippie.jpg
Work in progress diamond painting Cookie en Chippie 5. (afbeelding: hobby-handig)

 

Hij is af! Ik ben er heel blij mee en vind het leuk dat mijn partner de diamond painting heeft laten maken!

Finished diamond painting Cookie en Chippie.jpg
Costumized diamond painting van Cookie en Chippie. (Afbeelding hobby-handig)

Diamond painting tijger:

Dit is een werkstuk waar ik nog mee bezig ben.

Customized diamond painting Tijger-lili mihailova-pixabay.com.jpg
Costumized diamond painting die ik heb laten maken van een orginele foto van Lili Mihailova-Pixabay.com

Deze was ik al begonnen voordat ik deze site heb opgezet. Het is een painting van 70 xm. x 90 cm. Deze painting heb ik door een bedrijf laten maken van een foto.

work in progress- deel 1 van diamond painting tijger-lili mihailova-pixabay.com.jpg
Work in progress van Costumized diamond painting van een tijger 1. De orginele foto is van Lili Mihailova-pixabay.com (afbeelding: hobby-handig)

Helaas is de kwaliteit van het doek en de steentjes niet zo goed. Het doek heeft veel richels (dubbelzijdig tape) die ik er steeds uit moet halen waardoor het langer duurt. Helaas gaf het bedrijf na aanschrijving van mijn problemen, niet thuis.

Maar het gaat helemaal goed komen, inmiddels heb ik aardig wat ervaring in het verwijderen van deze bubbels! Ik houdt niet van publieke negatieve reclame dat is ook de reden dat ik niet het bedrijf vermeld die dit heeft geleverd.

Wil jij een diamond painting laten maken en ben je bang om hetzelfde bedrijf te treffen, stuur me dan een mail.

Het wordt wel een plaatje!

Diamond painting tiger 2- lili mihailova-Pixabay.com.jpg
Weer een stuk af. orginele foto is van Lili Mihailova-Pixabay.com (Afbeelding hobby-handig)

Weer een stukje klaar van deze prachtige tijger…. Het doek en de steentjes zijn niet de beste kwaliteit maar de painting is mooi op het doek gezet. Als je een costumized diamond painting laat maken dan is het normaal gebruikelijk dat de fabrikant je een paar voorbeelden en mogelijkheden laat zien en daar kun je dan een keuze uit maken. Dus ik wist wel dat de foto met deze hoeveelheid kleuren en formaat mooi zou uitkomen.

Work in progress costumized diamond painting tiger 3-lili mihailova-pixabay.com.jpg
Work in progress 3. Orginele foto is van Lili Mihailova-Pixabay.com (afbeelding: hobby-handig)

We zijn over de helft inmiddels! Hij wordt ondanks alle gedoe wel heel mooi. Gelukkig achteraf dat deze painting allerlei problemen had want zo kon ik mooi voor jullie uitzoeken hoe het op te lossen en daar leren we weer van. Dus heb je een slechte diamond painting: Niet weggooien maar gewoon herstellen, het kan echt!

Work in progress costumized diamond painting tiger 4-lili mihailova-pixabay.com.jpg
Work in progress 4. Orginele foto is van Lili Mihailova-Pixabay.com (afbeelding: hobby-handig)

Hij is af! ik ben er superblij mee, ik vind hem heel mooi geworden! Ik moet wel zeggen dat ondanks de slechte steentjes die er tussen zaten ik ruim voldoende steentjes heb gekregen. Ik heb een heleboel over.

finished costumized diamond painting tiger 4-lili mihailova-pixabay.com.jpg
Finished diamond painting. Orginele foto is van Lili Mihailova-Pixabay.com (afbeelding: hobby-handig)

Diamond painting uil:

diamond painting -owl- fansells.jpg
Dit is een leuk tussendoortje…. Diamond painting: Fansells (afbeelding: hobby-handig)

Na de grote diamond painting van mijn tijger van 70 cm. x 90 cm. heb ik zin in een tussendoortje. Ik heb deze diamond painting een tijd geleden besteld bij Fansells. Dit formaat is zo klaar en ideaal om mee te beginnen als je net start met diamond painten. Zo kun je ondervinden of je het leuk vind, ik kan je verzekeren, je bent binnen no time hooked!

Wordt vervolgt………

Misschien vind je dit ook leuk:

Kleuren
Finished coloring book pages
Beter leren tekenen
Cookie en Chippie
Lego bouwsteentjes
Mandala’s kleuren
Kleuren op nummer