Blenden met kleurpotlood.

Blenden met kleurpotlood.

Wat is blenden met kleurpotloden?

Blenden  met kleurpotloden is het zachter maken van kleurovergangen. Door te blenden smelten de kleuren samen waardoor het er heel mooi uitziet. Potloodlijntjes worden minder zichtbaar. Ook zorgt het blenden ervoor dat je geen witte puntjes van het papier meer ziet.

Als je vrij grof papier  gebruikt, dan heb je meer last van de witte puntjes van het papier (tooth of the paper). Het grofste papier is voor aquarelwerk, maar dat zul je niet gauw aantreffen in kleurboeken. Het mooiste voor kleurpotloden is papier met een fijne korrel (fine tooth)

Als je kleurt en je doet dat met licht en schaduw effect dan zul je meerdere laagjes potlood over elkaar heen zetten en overlappen. Dit noemen we layeren. Hoe meer lagen je zet hoe meer diepte je kleurplaat of tekening gaat krijgen. Hoe lichter je de laagjes zet, hoe meer je er kan doen. Dit is wel afhankelijk van het papier en je type potlood. Er zijn meer lagen te zetten met potloden op olie basis dan op wax basis omdat het papier dan overzadigd raakt van de wax en niets meer opneemt.

Deze laagjes kunnen er vanzelf al mooi uit zien, maar soms komen ze toch wat ruw over en dan is het mooi om ze te blenden.

Wat voor blendings methodes zijn er voor blenden met kleurpotloden?

Er zijn verschillenden manieren om te blenden met kleurpotloden. Je kunt gebruik maken van een:

–  Blenderpotlood
–  Wit kleurpotlood
–  Gewoon kleurpotlood
–  Oplosmiddel

 

prive foto van blenden.jpg
diverse methodes om te blenden met kleurpotloden. (Afbeelding: hobby-handig)

 

Het is helemaal afhankelijk van welk resultaat je wilt bereiken en of je al klaar bent met je tekening/kleurplaat of dat je er nog aan wilt werken.

Wat is een blender potlood en hoe kun je er kleurpotloden mee blenden?

Een blender potlood, dat is een potlood wat bestaat uit olie en was en heeft geen kleurstof. Dit potlood verspreid als het ware de pigmenten van je kleurpotlood waardoor deze gemengd worden en gaan glanzen. Ze worden intenser van kleur. Je gebruikt dit potlood als laatste laag omdat het lastig is om daarna nog kleur toe te voegen aan het papier in verband met verzadiging van de wax.

Je zet wat meer kracht met dit potlood dan met je kleurpotlood en probeer kleine bewegingen te maken. Als je grote bewegingen maakt dan kan het zijn dat je de kleur  te veel verplaatst naar de naastgelegen kleur en dat is misschien niet wat je wilt. Oefen eerst even met wat proefjes voordat je het gebruiken op het echte werk! Dit potlood is een prachtige en makkelijke manier om mee te blenden.

+  Gaat vrij snel
+ Intense kleuren
–  Moeilijk om nadien nog kleurpotlood toe te voegen. Dit is wel afhankelijk van de papiersoort en het kleurpotlood dat je    gebruikt. Bij zware papiersoorten kun je tussendoor dus wel je blenderpotlood gebruiken en dan gewoon weer verder met lagen zetten.

tip!:

Het blenderpotlood van Caran D’ache is een hele goede keuze.

Hoe kun je blenden met een wit kleurpotlood?

Blenden met wit kleurpotlood is een vrij makkelijke manier om te blenden. Dit doe je door met het witte kleurpotlood, met iets meer druk dan normaal, over je kleurlaag te gaan. Op deze manier worden de kleurpigmenten als het ware in het papier gedrukt en wordt het werk gepolijst (burnished) Je ziet snel resultaat. Ook hierbij wordt de kleurlaag voorzien van een laagje was van het kleurpotlood, het beste te gebruiken als laatste laag.

Denk erom dat je kleur een stuk lichter gaat worden met een wit kleurpotlood. Het is dus ook ideaal om dit te gebruiken om highlights aan te brengen in je werk. Als je geen kleurverandering wilt dan kun je beter een blender potlood gebruiken.

+ Snel resultaat
+ Prachtig voor highlights aan te brengen
– Moeilijk om nadien nog kleur toe te voegen. Dit is wel afhankelijk van de papiersoort en kleurpotlood wat je gebruikt of waar je op werkt. Bij zware papiersoorten is het gewoon mogelijk om tussendoor te blenden met het witte potlood en weer verder te gaan met lagen zetten.

Tip!:

Met een wit kleurpotlood laat je letterlijk licht in je tekening komen als je het gebruikt als highlight! Dat is echt heel mooi! Ik heb goede ervaringen met het witte potlood van Caran D’ache, maar het schijnt dat het witte potlood van Prisma Color Premier het ook fantastisch doet en het Derwent Chinese white moet ook ontzettend goed zijn. Deze is samen met de Caran D’ache sterker dan de prisma White.

Wat is polijsten met een kleurpotlood?

Blenden met een kleurpotlood is heel mooi. Ook hier geef je meer druk dan normaal en wordt het werk ook gepolijst (burnished) en de kleurpigmenten in het papier gedrukt. Je krijgt een intense kleur. De laatste laag geef je de meeste druk  en met hetzelfde kleurpotlood als de ondergrond. Hierdoor veranderd de kleur niet.

+ Snel resultaat
+ Intense kleur.
-Bij dun papier kun je hierna bijna geen lagen meer zetten, dit papier verzadigd sneller.

Hoe kun je blenden met kleurpotloden en een oplosmiddel?

Een oplosmiddel voor kleurpotlood is geurloze terpentine (met geur kan ook maar is binnen niet zo prettig!) Hierdoor worden de kleurpigmenten iets opgelost waardoor ze prachtig gaan mengen.
Je moet wel een paar lagen potlood geplaatst hebben, er moet letterlijk wat op te lossen zijn anders wordt het niet mooi. Vooral de Polychromos potloden van Faber Castell lenen zich hier goed voor.

Je kunt terpentine gebruiken met een kwastje of met een doezelaar (papieren staafje). Hiermee ga je rustig over je kleurplaaat of tekening. Met een kwastje is het het beste als je deze eerst even afstrijkt. Als je kwast te nat is dan is het moeilijker het pigment in bedwang te houden. Een doezelaar werkt makkelijker en daarvan heb je net zo veel keuzes in diktes als met een kwast.

Het voordeel van terpentine is dat je na het drogen van het papier, gewoon verder kunt kleuren en lagen (layeren) aanbrengen met kleurpotlood. Indien je papier waarop je werkt zich goed houdt kun je dit eindeloos herhalen. Denk er wel aan dat het papier voor kleurboeken zich meestal niet zo goed gedraagt ten opzichte van (veel) vocht. Het zal snel gaan bobbelen en rullen, met andere woorden het papier gaat stuk. Testen dus voor gebruik dus.

+ Eindeloos lagen zetten.
+ Kleuren worden intenser.
–  Papier kan gaan rullen.

Nog meer leren over blenden met kleurpotloden zie je met dit filmpje!

Tip!:

Ik gebruik voor terpentine een heel klein potje met schroefdeksel, zo eentje die gebruikt wordt voor vakantie waar je dagcrème in kunt doen. Deze vul ik met een in vieren geknipt wattenschijfje en dan giet ik er een heel klein beetje reukloze terpentine in. Ik gebruik een doezelaar (papieren staafje) en druk deze even in het watje. Hiermee ga je zachtjes over je kleurpotlood en zie: The magic happens!

 

prive foto van potje met terpentine.jpg
Potje met terpentine. (Afbeelding: hobby-handig)

 

Pas op met deze producten! Als het minder stinkt, wil dat niet zeggen dat het niet ongezond is, dat is het dus wel! Houdt dus steeds het potje gesloten. Scheelt je ook nog geld want terpentine vervliegt snel.

Lees ook:

Kleuren
Kleuren met potloden
Kleurenwiel
Finished coloring book pages
-Het tekenen en kleuren van licht en schaduw
Mandala’s kleuren

Misschien vind je dit ook leuk:

-Tekenen met grafietpotloden
-Slagschaduw tekenen
-Cookie en Chippie
Diamond painting
lego bouwsteentjes
Kleuren op nummer