tekenen met grafietpotloden
Tekenen met grafietpotloden.
Tekenen met grafietpotloden is het eerste wat je doet als je leert tekenen. Grafiet is heel veelzijdig en makkelijk te verwerken tot een prachtige tekening. Hier ga ik je meer wegwijs maken over de technieken en de verwerking van grafiet en hoe je dus kunt tekenen met grafietpotloden. Laat je inspireren!

Hoe ga je tekenen met grafietpotloden?
Iedereen tekent op een andere manier. De één maakt met grove lijnen een snelle schets, de ander maakt met zachte bewegingen met het potlood een heel gedetailleerde tekening. Het maakt niet zo veel uit hoe je het doet, als je maar blij bent met het resultaat.
Door meer of minder druk op het potlood te zetten krijg je als vanzelf al gradaties in je werk. Ook licht tekenen of meerder lagen plaatsen geeft een ander resultaat. Als je gaat tekenen met grafietpotloden is het gebruik van diverse gradaties van grafietpotloden aan te bevelen. Of je nu een HB potlood gebruikt of een 6B geeft een heel ander resultaat als gaat tekenen met grafietpotloden. Het is een kwestie van uitproberen en veel tekenen om na te gaan wat voor jouw fijn aanvoelt en wat je mooi vind. Een tekening wordt meer dramatisch als je veel contrast in je tekening aanbrengt.
Een kort filmpje over basis techniek tekenen met grafietpotlood.
Hoe breng je meer contrast aan in je tekening als je gaat tekenen met grafietpotloden?
Contrast geeft diepte in je werk en zorgt voor een prachtig lijnenspel van licht en donker. Maar hoe doe je dat? Zoals ik al eerder vertelde kun je door de druk op je potlood al contrast creëren. Ook door grover en fijner te werken geef je al contrast in je tekening. Met zachte potloden kun je meer contrast maken in je werk omdat deze donkerder zijn. Denk hierbij aan b.v. alle potloden vanaf 6B of de Steadler Lumograph Black.
Arceren is een vrij grove vorm van het tekenen met grafietpotloden. Hierbij zet je strakke schuingeplaatste lijnen in je tekening en intenser in je vlakken die je donkerder wilt. Op z’n kant kleuren met je potlood geeft een heel zacht resultaat. Door meer druk te zetten wordt het vanzelf donkerder.
Ook het variëren met de hardheidgradaties van grafietpotloden is een vrij makkelijk manier om meer contrast te krijgen in je tekening. Ook met het gebruik van houtskoolpotloden kun je prachtige contrasten neerzetten.

Tip!:
Gebruik de houtskool potloden en op het laatst, als je al blij bent met je tekening, deze zijn moeilijker uit te gummen!
Als je houdt van zachte overgangen is het ook mooi om potlood te blenden.
Hoe blend je met grafietpotlood?
Grafietpotlood is makkelijk te blenden. Het zorgt voor prachtige overgangen in je tekening. Blenden kan met:
– Je vingers (veeg je handen direct schoon!),
– Een prop papier,
– Wattenstaafje,
– Een doezelaar (een papieren staafje).

En er zijn nog meer varianten te bedenken. Wees creatief!
Tip!:
Om te zorgen dat je tekening niet uitsmeert als je hand er op steunt tijdens het tekenen met grafietpotloden, zijn er speciale handschoentjes op de markt waar alleen je pink en ringvinger met stof zijn bedekt. Ik vind ze beter geschikt voor kleurpotloden omdat grafiet ook uitsmeerbaar is met andere materialen dan huid. Als je toch met deze handschoen over het papier gaat kun je het grafiet toch nog uitsmeren. Voor grafiet gebruik ik liever een vel papier of overtrekpapier die ik vastzet met een stukje washitape. Zo blijft het papier strak liggen en kun je je hand desgewenst met de handschoen over het papier laten glijden zonder aantasting van je tekening. Door de washitape beschadigd je tekening niet en is het papier makkelijk te verplaatsen.
lees ook:
–Beter leren tekenen.
–Grafietpotlood
–Het tekenen en kleuren van licht en schaduw
–Perspectief tekenen
-Slagschaduw tekenen
Misschien vind je dit ook nog leuk:
–Kleuren
–Finished coloring book pages
–Cookie en Chippie
–Diamond painting
–Lego bouwsteentjes