Grafietpotloden

Grafietpotloden

 

Hier kun je alles lezen over grafietpotloden en welke soorten er allemaal zijn en welk papier te gebruiken.  Grafietpotloden zijn veel veelzijdiger dan je denkt. In de volgende hoofdstukken ga ik meer in op tekenen met grafietpotloden.

Wat is een grafietpotlood?

Grafietpotloden hebben een omhulsel van hout en een stift van grafiet en klei. Er zijn diverse gradaties in hardheid te vinden van het grafietpotlood. Een hard potlood heeft meer klei dan grafiet en een zacht potlood heeft meer grafiet dan klei. Een hard potlood tekent lichter van kleur. Hoe meer grafiet er in zit, hoe donkerder de potloodlijn zal zijn.

De hardheid gaat van heel hard 9H-8H-7H-6H-5H-4H-3H-2H-H-F-HB-2B-3B-4B-5B-6B-7B-8B-9B naar heel zacht. De H potloden worden voor technisch tekenen gebruikt vanwege hun strakke lijnen die je er mee kunt zetten. De B potloden worden meer voor vrij tekenen gebruikt (kunst).

 

prive foto van grafietpotloden.jpg
Hardheden van grafietpotloden. Hier zijn 2 merken gebruikt waardoor de hardheden iets verschillen van elkaar. Blijkbaar heeft elke fabrikant een andere formule voor het aandeel klei en grafiet. (Afbeelding: hobby-handig)

 

Welk grafietpotloden kun je het beste gebruiken?

Iedereen heeft een andere smaak en welk potlood je ligt is een kwestie van uitproberen. Als je graag tekent met veel contrast dan is een HB potlood en een paar hogere B potloden prima. Zelfs met 1 potlood kun je diverse gradaties maken al naar gelang de druk van je potlood op het papier.

Houtskool is ook een heel mooi product om mee te tekenen maar daar moet je wel mee oppassen in verband met uitsmeren van het product op je tekening. En je handen worden ook vies waar je je tekening mee kunt besmeuren. Er zijn een paar fabrikanten die daar iets op gevonden hebben. Die hebben het grafiet gemengd met houtskool zodat ze in plaats van grijs, echt zwart kunnen tekenen. Zo blijven je handen in ieder geval wel schoon. Dat is prachtig bij veel contrast om samen te gebruiken met de gewone grafietpotloden.

 

prive foto van grafietpotloden met houtskool.jpg
Grafietpotloden met houtskool. (Afbeelding: hobby-handig)

 

Gewone B grafietpotloden zijn zeer makkelijk uit te gummen, ideaal dus als oefenmateriaal voor het leren tekenen.(H potloden zijn wat lastiger i.v.m. de harde lijnen. Deze maken sneller een kras in je papier).

Wat is een vulpotlood?

Voor het strakkere werk zijn er vulpotloden op de markt gekomen. Deze zijn net als een balpoint te vullen met vullingen van grafiet. Door de knop achterop in te drukken pomp je de grafietstift naar buiten. Er zijn diverse grafietstiften met verschillende hardheid op de markt, zodat je dat ook weer kunt afstemmen naar behoefte.

 

prive foto van een vulpotlood.jpg
Vulpotlood. (Afbeelding: hobby-handig)

 

prive foto van een super deluxe schets vulpotlood.jpg
Super deluxe schets vulpotlood van Faber-castell. (Afbeelding: hobby-handig)

Deze hoef je niet te slijpen. Af en toe ronddraaien volstaat om de stift puntig te houden.

Tip:

Deze vulpotloden zijn ook ideaal voor het invullen van puzzelboekjes. Makkelijk voor onderweg.

Welk papier gebruik je voor grafietpotloden?

Potloden zijn op elk papier te gebruiken. Wens je dicht werk zonder dat het witte paper er doorheen schijnt dan is medium  papier het beste. Te glad papier werkt niet zo lekker en geeft lichtere potloodlijnen dan papier met wat meer korrel. Dit is afhankelijk van je stijl. Grover papier heeft ook wel wat.. En kan heel mooi zijn met hele zachte potloden. Aan jouw de keuze!

Voor potlood hoef je niet persé dik papier te gebruiken, zeker voor het leren tekenen kan zelfs heel simpel printpapier prima.

Vulpotloden doen het prima op iets gladder papier (behalve het schetspotlood van Faber Castell, deze heeft speciale grafietstiften).

Welke merken grafietpotloden zijn er?

Er zijn veel fabrikanten die grafietpotloden maken. De keuze is groot. Ik ben blij met de allereerste grafietpotloden maker ter wereld en dat is sinds 1761, Faber-Castell. Ik heb een hele tijd geleden een filmpje gezien waar ze een net gemaakt grafietpotlood uit een 7 mtr. hoge toren gooide (stenen grond). Weer beneden gekomen sneden ze het potlood overdwars open om te kijken of de stift nog heel was en ja, die was nog heel! Hier zie je hoe Faber Castell zijn potloden maakt. Let op! dit is een heel oud filmpje toen ze nog geen gebruik maakte van veiligheidsmiddelen. Je ziet een medewerker zonder stofkap.

Ook de steadler mars lumograph Black (met houtskool) vind ik een supergoed potlood.

Andere merken:

-Derwent
-Caran D’ache
-Koh I Noor
-Stabilo
-Bruynzeel

Lees ook:

Beter leren tekenen.
Tekenen met grafietpotloden.
Het tekenen van licht en schaduw
Perspectief tekenen
-Slagschaduw tekenen

Misschien vind je dit ook leuk:

Kleuren
Finished coloring book pages
Cookie en Chippie
Diamond painting
Lego bouwsteentjes