kleuren

kleuren

kleuren- prive foto.jpg
Kleurplaat afkomstig uit Color me stress-free van Lacy Mucklow en geïllustreerd door Angela Porter. (Afbeelding: hobby-handig)

 

Kleuren is relaxed en rustgevend!

Dat kleuren alleen voor kinderen zou zijn is natuurlijk allang achterhaald. Volwassenen doen dit massaal en niet voor niets! Zoals voor elke hobby is dit zeer relaxed om te doen en voor iedereen is er op het gebied van inkleuren ontzettend veel te krijgen, zelfs voor mannen!

Er zijn  heel veel kleurboeken te vinden van heel simpel tot heel ingewikkelde designs, van groot tot klein, van goedkoop tot geprijsd.  Je kunt het voor jezelf zo moeilijk (of makkelijk) maken als je wilt. Jij bepaalt wat je leuk vind om te kleuren en hoe je wilt kleuren. 

Hieronder staan wat type kleurboeken van wat er op de markt verkrijgbaar is.

Makkelijk kleuren, “kinder” kleurboeken:

De simpele kleurboeken die geschikt zijn  voor kinderen worden massaal ingekleurd door volwassenen. Waarom? Het is relaxed om te doen en je hoeft er minder bij na te denken. Ze hebben dikkere lijnen en de kleurplaten hebben grotere vlakken om in te kleuren. Dit kan je heel makkelijk doen met (alcohol) markers of potlood waarbij je maar 1 tint gebruikt, recht toe recht aan, dus zonder licht en schaduw. Deze manier van inkleuren is heel relaxed. Het enige wat je moet doen is kiezen welke kleurtjes je gaat gebruiken. (color wheel )

Een andere manier om een Kinder kleurboek in te kleuren is juist de geavanceerde methode  met kleurpotloden waarbij je licht en schaduw gaat inzetten. Deze laatste vorm zet je hersenen meer aan het werk. Ook een hele leuke manier om de kinderkleurboeken in te kleuren is met alcoholmarkers inkleuren en dan met kleurpotlood de schaduwen inzetten. Makkelijker maar toch net even mooier. 

Tip!:

Dit kan natuurlijk alléén als het kleurboek eenzeidig is gedrukt omdat alcoholinkt dwars door het papier heen gaat. Ook de bladzijde eronder zal beschermd moeten worden.

privefoto butterfly coloring.jpg
Hoe je wilt kleuren bepaal je zelf. Easy of meer geavanceerd met licht en schaduw. Kleurplaat afkomstig van kleurplaten.eu. (Afbeelding: hobby-handig)

kleurboeken voor volwassenen:

Kleurboeken voor volwassenen kun je vinden in heel veel verschillende moeilijkheidsgraden. Ze zijn zo wie zo wat moeilijker dan kleurboeken voor kinderen. Je hebt ze van easy tot geavanceerd.

Een easy kleurboek:

Kleuren-detail-kleurboek amazing swirls- elena bogdanovych.jpg
Een klein detail van een kleurplaat uit Amazing Swirls van Elena Bogdanovych. (afbeelding: hobby-handig)

De geavanceerde kleurboeken zijn vaak een stuk ingewikkelder en hebben dunnere lijnen en kleinere vakjes om in te kleuren. Ook hierbij kun je varieren met je techniek door ze of simpel in te kleuren of licht en schaduw in te zetten. Zelfs een geavanceerd kleurboek kan heel mooi worden met simpel inkleuren. 

Dit zijn twee foto’s van advanced kleurboeken:

kleuren advanced-detail-Mythographic dream garden-Fabiana attanasio.jg
Een klein detail van een kleurplaat uit Kleurboek: Mythographic, Dream Garden van Fabiana Attansio. (afbeelding: hobby-handig)
Kleuren-detail- kleurboek dromenvanger-tomislav tomic.jpg
Een klein detail van een kleurplaat van kleurboek: Dromenvanger van Tomislav Tomic. De afbeelding is (afbeelding: hobby-handig)

Hou er rekening mee dat dit simpel lijkt maar het zijn hele kleine details van de kleurplaten dit i.v.m. Copywright.

Grayscale kleurboeken:

Grayscale kleurboeken, de naam zegt het al, bestaan uit grijsgetinte tekeningen of foto’s waarbij de schaduwen al zijn aangebracht in de kleurplaten. Dit type kleurboek is even wennen. Ze zijn al prachtig in te kleuren met kleupotlood of alcoholmarker en de schaduw doet de rest.

Wil je het nog mooier? Zet dan de highlights en schaduw in met kleurpotloden. Een heel stuk moeilijker maar als je dat onder de knie hebt dan zien ze er fantastisch uit! Het voordeel? De foto laat al zien waar de schaduwdelen zitten en de highlights! 

Je hebt grayscale die met foto’s gemaakt zijn:

kleuren detail- kleurboek Teddy bear fun- Kimberly hawthorne.jpg
Een klein detail van een grayscale foto kleurplaat uit het kleurboek: Teddy Bear Fun van Kimberly Hawthorne. (afbeelding: hobby-handig)

en die getekend zijn:

detail-kleurboek Friendship van Rachel Mintz.jpg
Een klein detail van een grayscale tekening uit kleurboek: Friendship van Rachel Mintz. (afbeelding: hobby-handig)

Relaxed kleuren: kleurboeken op nummer:

Kleurboeken op nummer zijn heerlijk om even tussendoor in te kleuren. Het kost je niet veel tijd en ze kunnen gewoon voor de tv. Je ziet het plaatje al en het is een kwestie van kleuren uitzoeken die het dichtst bij de kleuren komen die worden gebruikt en kleuren maar….

Meestal hebben deze kleurboeken een vast kleurenpalet zodat je de kleuren maar één keer hoeft uit te zoeken voor het hele boekje. Bij de advanced soort  zijn de vakjes veel kleiner en de tekeningen zijn heel gedetailleerd. Wil je ze makkelijk? De boekjes van de Jade Summer company zijn veel makkelijker.

Een Advanced kleurboek op nummer:

Kleuren- detail - kleurboek Coloring Havan by the sea- george toufexis.jpg
Een klein detail van een advanced color by number kleurboek: Coloring Haven By the sea van George Toufexis. (afbeelding: hobby-handig)

Mystery kleurboeken:

Dit zijn ook kleurboeken op nummer, maar hierbij zie je niet meteen wat het is. Het plaatje komt tevoorschijn bij het inkleuren. Houdt het wel lekker spannend! Dit kleurboek heeft hele kleine vakjes wat kan bestaan uit vierkantjes, hexagon, driehoekjes en soms wat gevarieerde vakjes.

Soms zijn de vakjes zo klein, of de nummertjes die erin staan zo vaag dat je een loeplamp nodig hebt. Dus niet zo geschikt voor mensen met een gezichtsbeperking. 

kleuren-detail-kleurboek Color by number pixel coloring-vadim pigorev
Klein detail van een kleuren op nummer kleurboek: color by number pixel coloring van Vadim Pigorev. (afbeelding: hobby-handig

Querkles kleurboeken:

Nog een type mystery kleurboek. Deze kleurboeken bestaan uit allemaal over elkaar lappende cirkels die ingekleurd een dier of persoon laten zien. Heel bijzonder, hoe krijg je het voor elkaar!

detail van kleurboek Querkles van Thomas Pavitte.jpg
Een klein detail van een kleurboek van de serie Querkles van Thomas Pavitte. (afbeelding: hobby-handig)

Dot’s, spirals en lines kleurboeken.

Dit type kleurboek kleur je met 1 kleur. Je weet niet van te voren wat je kleurt. De dot’s zijn vaak nog wel te achterhalen maar de line’s en de spiral’s zijn echt een mysterie! Ook bij de laatste 2 kunnen de lijntjes moeilijk te volgen zijn. Dus minder geschikt voor mensen die niet zo goed kunnen zien.

Kleuren en puzzelen, puzzelkleurboeken:

Vrij nieuw zijn de puzzelkleurboeken waarbij je eerst moet uitzoeken welk vakje in welke kleur moet worden gekleurd. Een soort kleuren op nummer met een extra touch. Erg leuk om te doen, maar wel tricky! je gaat snel de fout in…..hier moet je dus wel je hersens bij gebruiken.

Voor al deze kleuren op nummer boeken is een uitgebreidere beschrijving te lezen op kleuren op nummer.

Tip!:

Wil je gratis kleurplaten voor jezelf of voor je familie en vrienden? kijk dan op www.kleurplaten.eu

Tip!:

KLeuren is hot, dus ga eens gezellig met z’n allen een avondje kleuren! Een hapje en een drankje erbij… Wedden dat er hele mooie gesprekken los komen! (of iedereen is er letterlijk stil van, dat kan dus ook)

Materialen om mee te kleuren.

Materialen die je kunt gebruiken  zijn er in overvloed zoals kleurpotloden, aqurellpotloden, gelpennen, markers, pastels, distress-inkt etc.

Lees ook:

Kleurenwiel
Blenden met kleurpotloden
Finished coloring book pages
Kleuren op nummer

Misschien vind je dit ook leuk:

Tekenen met grafietpotloden
Het tekenen en kleuren van licht en schaduw
Cookie en Chippie
Diamond painting
Lego bouwsteentjes
Slagschaduw tekenen