kleuren met markers

kleuren met markers

Wat zijn markers?

Markers zijn een soort stiften. Ze waren eerst uitgevonden voor de industrie om goederen te markeren. Toen was de inhoud nog giftig door middel van tolueen en xyleen. ( deze bestaan nog steeds). Veel later kregen ze ook een andere basis die van water of van alcohol samen met kleurstof. Nu zijn markers niet meer weg te denken en worden ze voor allerlei doeleinden gebruikt.

Welke nib’s hebben markers allemaal?

De markers hebben verschillende punten. Sommige hebben een bijtelpunt (chisel nib), een rond puntje (bullit nib) of een borstelpunt (brush nib). Sommige merken hebben aan beide kanten een andere punt zitten, heel handig! Dan heb je ook nog de fineliners en gelpennen. Fineliners hebben zoals de naam al aangeeft een super fijne punt (ca 0,4mm). Gelpennen hebben een iets breder puntje dan fineliners (ca 0,5 tot 0,7mm).

Gelpennen en fineliners zijn natuurlijk geen markers, maar dan zie je alle nibs bij elkaar en ze zijn leuk te combineren met je kleurplaat/tekening.

 

prive foto van markers met verschillende nips.jpg
Markers met verschillende nibs. (Afbeelding: hobby-handig)

Op de foto hierboven zie markers met verschillende nib’s. Van links naar rechts: chiselnib, bullitnib, brushnib vilt, brushnib met haartjes, nib van een gelpen, en een nib van een fineliner.

Chiselnib:

Een chilselnib (volgens mij alleen te verkrijgen op alcoholbasis en het type pemanent marker) heeft een vrij lang vlak met scherpe hoeken erin. Dit type is uitstekend geschikt voor het kleuren van grote vlakken en het arceren van tekst. Door de vele vlakken in deze nib is deze stift veelzijdig er zijn diverse lijnen mee te trekken. Met een beetje oefening kun je er ook heel mooi mee schrijven. Het is dan wel wat hoekig wat er stoer uitziet. Kleine vlakjes kleuren wordt met dit type wel een uitdaging.

Bullitnib:

De bullitnib is ideaal voor het inkleuren van kleinere vakjes of voor het trekken van lijnen. Het mooie ronde puntje is makkelijk mee te werken. Zowel voor alcohol-, als voor waterbasis te verkrijgen. Dit type nib komt  ook vaak voor bij markers die aan 2 kanten een punt hebben.

Brushnib:

De brushnib is eigenlijk ontworpen voor lettering, het schrijven van mooie tekst. Maar de brushnib is flexibel en daardoor heerlijk om mee te kleuren. De fijne punt geeft je de mogelijkheid om er kleine details mee in te kleuren en door iets meer druk te zetten kun je je lijnen verbreden door de flexibele punt.

De meeste brushnib’s zijn gemaakt van vilt. De Zig Clean Color van Kuretake is volgens mij de enige die echte penseelhaartjes heeft. Dit penseeltje heeft een punt die net zo smal is als een haar. Dit is echt een stift voor de hele kleine details, maar is wel heel flexibel dus je moet er even mee oefenen voordat je het onder de knie hebt. De vilt brushnib is zowel voor alcohol-, als waterbasis te verkrijgen. De Zig Clean Color van Kuretake alleen nog op waterbasis.

Gelpen nib

De gelpen nib schrijft ontzettend soepel en is zeer geschikt voor gebruik in fotoalbums of scrapbooks. Ook door zijn grote diversiteit in kleuren en inkten is deze pen ook geschikt voor het plaatsen van accenten in kleurboeken. Kleurplaten die heel gedetailleerd zijn, kunnen prachtig ingekleurd worden met gelpen.

Fineliner nib

De nib van een fineliner is zeer geschikt voor het schrijven van tekst en het inkleuren van hele gedetailleerde tekeningen (mandala’s). De nib heeft een maximale breedte van ca 0,4mm.

 

Markers op waterbasis.

De markers op waterbasis zijn het mooist om mee te kleuren als de tekening bestaat uit kleine vakjes.

 

prive foto van kleuren met markers op waterbasis.jpg
Deze kleurplaat is afkomstig uit Kleuren op nummer van Joanna Webster. (Afbeelding: hobby-handig)
colored page van een tijger uit kleuren op nummer- extreme kleurpuzzels voor volwassenen.jpg
Kleuren op nummer van Joanna Webster. (Afbeelding: hobby-handig)

 

Grote vlakken vind ik met markers op waterbasis niet zo mooi worden i.v.m. de strepen die je krijgt in je werk.  Net als met kleurpotloden is het mooier om met kleine bewegingen te kleuren. Je krijgt nog sneller strepen als je te grof werkt. Ze worden wel heel mooi als je ze gebuikt met water dan krijg je een aquarel effect. Dit kan natuurlijk alleen op speciaal papier, geschikt voor water.

 

Goede merken markers op waterbasis zijn o.a:

– Zig Clean color real brush
– Koi coloring brush pen van Sakura
– Pitt artist pen van Faber-Castell
– Tombow Abt water-based

Markers op alcoholbasis

Alcohol markers zijn mooier om mee te werken dan markers op waterbasis (zonder water), maar daarbij geldt wel oefening baart kunst. Blenden gaat ook makkelijker (na enige oefening) met alcohol markers. Grote vlakken gaat zeer snel. In de 1e kleurplaat die ik probeerde met alcoholmarkers had ik al snel door hoe er mee te werken. Je kunt het beste kleuren met hele kleine bewegingen die elkaar overlappen. Kleur je te grof dan krijg je heel snel wolkerige vlekken. (Dat zie je in de blauwe lucht). Daarna had ik het door!

 

prive foto van een kleurplaat gekleurd met alcoholmarkers.jpg
Kleurplaat By the Sea van Creative Haven van George Toufexis. (Afbeelding: hobby-handig)

 

Ook trekt de inkt langer door het papier dan markers op waterbasis. Je gaat dus sneller over de lijntjes en ook door het papier. Je kunt alleen kleurboeken gebruiken die eenzijdig bedrukt zijn. De andere kant van de bladzijde waarop je kleurt wordt onbruikbaar.  Oppassen dus bij kleurboeken en achter je kleurplaat een bescherming aanbrengen zodat de inkt niet op je volgende kleurplaat terecht komt. De copic markers vallen nog mee, maar de markers van de action gaan zelf door karton!

ingekleurde kleurplaat van Color by number-christmas-creative heaven.jpg
Creative Haven Christmas van George Toufexis. (Afbeelding: hobby-handig)

tip!:

Alcohol markers zijn prachtig als ondergrond van je tekening of kleurplaat. Je kunt vervolgens je kleurplaat verfraaien door met kleurpotlood de schaduwen in te zetten. Hiermee is je kleurplaat sneller klaar en je hoeft niet te blenden omdat de ondergrond al egaal is, dus geen witte spikkels!

 

goede merken alcohol markers zijn o.a:

– Copic markers
– Promarker brush van Winsor&Newton
– Spectrum Noir

Tip!:

Copic’s  zijn voor mij (op dit moment) de beste die er bestaan, maar ze worden afgedaan als ontzettend duur! Ze zijn als aanschaf inderdaad kostbaar, maar: ze zijn navulbaar! Dat wil zeggen dat ze daarna vèèl goedkoper zijn dan welk materiaal ook. Een Copic Ciao (de kleinste versie van Copic) kost ca tussen de  €4,00 en €6,00, de navulling kost ca € 10,00. Met de navulling kun je de copic ciao 14 keer vullen als deze helemaal leeg is. Dan kost de ciao ca €0,71!

Stel dat ze overdrijven en je kunt ze maar 10 keer vullen dan nog zit je op een €1,00! Elk materiaal wat ik heb, kost los meer dan €1,00! laat staan € 071! As je alcohol markers, die navulbaar zijn vaak gebruikt, zijn ze echt goedkoper dan de rest! (ook de nips zijn te vervangen). Dus eh…. vraag ze als cado!

Lees ook:

Kleuren met gelpen
Kleuren met potloden
Kleurenwiel
Finished coloring book pages
Kleuren
Kleuren op nummer
Mandala’s kleuren

Misschien vind je dit ook leuk:

Tekenen met grafietpotloden
-Beter leren tekenen
Cookie en Chippie
Diamond painting
Lego bouwsteentjes