Overzichtelijk opbergen van clear stempels.

Overzichtelijk opbergen van clear stempels.

Overzichtelijk opbergen van clear stempels is vrij eenvoudig en er zijn diverse methodes om het te doen. Ik zag op youtube diverse ideeën met het overzichtelijk opbergen van clear stempels maar  ik miste er eentje die ik zelf gebruik dus het leek me wel interessant om dit met te delen.

Clear stempels kleven op een transparante folie waarop de stempel is afgebeeld en daarop zit weer een transparante folie om de stempels te beschemen. Als je dit zo laat, en dat kan natuurlijk prima, neemt dat wel veel ruimte in beslag omdat de stempels dikker zijn dan een stuk karton.

Je kunt natuurlijk je clear stempels opbergen in speciaal daarvoor bedoelde mappen, maar dat is best kostbaar. Dan moet je de map kopen en dan ook nog de bijbehorende vellen folie waar je de stemlpels op kan kleven.

Clear stempels zitten vaak met meerdere stempels op het folie b.v. bloemen en insecten en hierdoor vind ik het niet zo handig zoeken. Ik heb ze liever gesorteerd op thema: dieren, bloemen, insecten, planten, bomen, kerst etc.

Een paar goede ideeën die ik voorbij heb zien komen over het overzichtelijk opbergen van clear stempels  bij youtube:

CD hoesje:

Het overzichtelijk opbergen van clear stempels in cd hoesjes is best handig. Je haalt het cd hoesje leeg en klapt hem open. Aan de binnenkant kun je zowel links als rechts stempels kleven.Deze stempels kleef je met de achterkant op de binnenkant van het  hoesje.

clear stempels obergen in cd hoesjes 1.jpg
Clear stempels zijn prima op te bergen in cd hoesjes. Je plaatst de stempels aan de binnenkant. (af beelding: hobby-handig)

Als je het cd hoesje dichtdoet heb je een mooi resultaat maar je zult toch kenbaar moeten maken wat er in het cd hoesje zit dus moet je het doosje nummeren waarmee je het doosje herkent en je moet een map maken met de afdrukken van de clear stempels met het bijbehorende cd hoes nummer.

Je kunt ook een text plakken op het kopse randje van het cd hoesje waardoor je direct kan zien welk thema er in zit. Alsnog zul je een index map moeten maken.

 

clear stempels opbergen in cd hoesjes 2. jpg
Aan kopse kant markeer je wat er in zit wat dan weer zichtbaar is in je verzamelmap.(afbeelding: hobby-handig)
clear stempels opbergen 3.jpg
Overzicht van je stempels die je in een ordner bewaard zodat je kunt zien in welk cd hoesje de stempel zit. (afbeelding: hobby-handig)

Dit idee vind ik heel goed maar neemt voor mij, nog wel te veel ruimte in omdat ik veel werk met ordners, die ik wel kwijt kan.

Dit idee is er ook met een hoes in DVD formaat die hiervoor speciaal te koop is. Het voordeel van deze hoes is dat ze een insteekhoes hebben aan de buitenkant zodat je daar je gestempeld papier in kan doen zodat je niet meer een map hoeft aan te leggen met wat er in de hoes zit. Zie hier het filmpje.

Doos met index kaarten:

Het overzichtelijk opbergen van clear stempels in een doos met indexkaarten is ook een goed idee. Het is het meest simpele opbergsysteem wat zeer weinig tijd en geld kost.

In een doos, dit kan van alles zijn zet je de clear stempels rechtop in hun orginele verpakking met index kaarten er tussen. Hierdoor kun je snel het thema vinden. Maar omdat er soms meerder thema’s in een verpakking worden verkocht, vind ik het zelf niet zo handig.

Mijn idee voor het overzichtelijk opbergen van clear stempels:

overzichtelijk opbergen van clear stempels in een ordner 5.jpg
De bladzijde word kant en klaar met stempels aan de achterkant in een insteekhoes geschoven. Zo ziet de voorkant eruit. (afbeelding: hobby-handig)

Mijn idee voor het opbergen van clear stempels is een beetje tijdrovend maar de stempels kun je echt op thema sorteren en het is zeer overzichtelijk.

Ik leg 2 methodes uit om dit te doen, want je hebt genoeg stempels nodig om een bladzijde van èèn thema te vullen. Heb je nog niet voldoende dan kan methode 2 uitkomst bieden.

Je bergt de stempels op in een ordner. De clear stempels worden per thema op een bladzijde geplaatst en zitten vervolgens in een transparante hoes die in de order zitten. Hier kun je doorheen bladeren en je ziet meteen welke stempels je hebt.

Wat heb je nodig voor mijn  idee van overzichtelijk opbergen van clear stempels in ordners?:

-Stempels
-stempelkussen
-printpapier
-fineliner of stift met smalle punt
-lightpad
-lamineerapparaat
-transparante hoesjes

Het stempelen van de stempels:

Bij elk vel printpapier moet er een halve cm. van de lange en korte kant van het papier afgeknipt/gesneden worden. Dit omdat het lamineerfolie iets groter is dan a4 formaat en de stempels zijn dik.

Pak een vel printpapier en stempel alle stempels met eenzelfde thema op het vel papier. Doe dit zo ergonomisch mogelijk maar zorg wel voor een klein beetje ruimte zodat de clear stempels, die vaak wat breder zijn als de stempel zelf, er wel op kunnen zonder dat ze elkaar in de weg zitten.

overzichtelijk opbergen van clear stempels in ordner 1.jpg
clear stempels stempelen. (afbeelding: hobby-handig)

Het overbrengen van de clear stempels:

Heb je de bladzijde vol gestempeld keer deze dan om en leg het vel op je lightpad. Hierdoor zijn je stempels heel goed zichtbaar aan de andere kant.  Trek nu met fineliner of stift de lijnen van de stempels op de achterkant over. Dit kan heel simpel door alleen de buitenste rand te omlijnen of de details van de stempel over te trekken.

overzichtelijk opbergen van clear stempels in ordner 2.jpg
clear stempels overtrekken op de achterkant van het papier met behulp van een lightpad. (afbeelding: hobby-handig)

Dit laatste heeft het voordeel dat je de plaats van de stempel makkelijker terugvind. Zeker als er stempels zijn die op elkaar lijken, dat maakt het overzichtelijk opbergen van clear stempels makkelijker. Voor mij is het een zen momentje om de stempels over te trekken, heel relaxed….

Als je dit hebt gedaan dan ziet het er ongeveer zo uit:

overzichtelijk opbergen van clear stempels in een order 3.jpg
Stempels aan de achterkant overgetrokken.(afbeedling: hobby-handig)

Lamineren van het papier:

Heb je alles overgetrokken dan plaats je het vel printpapier tussen de lamineer folie en doe dit zodanig dat er aan de lange zijde aan één kant een smal randje zit van ca.2 mm. en aan de bovenkant moet het papier strak tegen de vouwrand zitten.

Overzichtelijk opbergen van clear stempels in ordner 4.jpg
Gestempelde bladzijde tussen lamineer folie plaatsen met links 2 mm ruimte. (afbeelding: hobby-handig)

Haal het vel door het lamineer apparaat. Je hebt nu een zeer stevig vel folie met afbeeldingen van je clear stempels. Knip de brede randen aan de korte en lange kant van het transparante lamineer folie weg tot ca 2 mm.

Haal ook nog een leeg vel lamineer folie door het lamineer apparaat, dit wordt het beschermvel van je stempels. Knip dit vel even groot als het vel folie met de stempelafbeeldingen.

Het plaatsen van de clear stempels:

overzichtelijk opbergen van clear stempels in een ordner 5.jpg
Na het lamineren van de gestempelde bladzijde wordt aan de achterzijde de stempels geplaatst.(afbeelding: hobby-handig)

Aan de achterkant waar je de stempels hebt overgetrokken plaats je nu heel simpel alle stempels precies op de juiste plaats en plaats het lege vel lamineer folie op de stempels en schuif de vellen  folie met de clear stempels ertussen vervolgens in de insteek hoes.

Overzichtelijk opbergen van clear stempels in een ordner 6
Na het plaatsen van de stempels aan de achterkant van de gestempelde bladzijde, wordt dit in een insteekhoes geschoven. Dit is de achterkant van de bladzijde met de geplaatste stempels. (afbeelding: hobby-handig)

Je kunt nu alle bladzijdes waar je overzichtelijk de clear stempels hebt opgeborgen in een order plaatsen. Indien je heel veel stempels hebt is het wel fijn om tabbladen tussen de thema’s te plaatsen.

Heb je nog geen stempels genoeg om een hele bladzijde te vullen?(methode 2):

Indien je nog geen bladzijde kunt vullen met stempels is het zonde om het papier al te lamineren. In dit geval stempel je de stempels die je hebt al op het op maat geknipte printpapier en trek  met behulp van een lightpad de stempels aan de achterkant over.

lamineer 2 lege vellen lamineer folie en knip ze op de maat van het gestempelde vel papier. Leg nu één vel lamineer folie op de overgetrokken stempels en plaats daarop je stempels en dek af met het tweede vel lamineer folie en schuif het pakketje in de insteekhoes. Op deze manier kun je je collectie blijven bijvullen als je dat wenst. Bladzijde vol? Dan kun je deze weer lamineren en bijknippen. Je hebt dan één leeg vel lamineer over die je weer kunt gebruiken als beschermvel voor de volgende…..

Unmounted stempels opbergen:

unmounted stempels opbergen 1.jpg
Ook unmounted stempels kun je op dezelfde manier opbergen. (afbeelding: hobby-handig)

Bij unmounted stempels werkt het ook min of meer hetzelfde. Je stempelt weer een bladzijde vol (denk aan de aftrek van een halve cm. aan de korte en lange zijde). Je trekt de stempels weer over aan de achterkant van het vel papier.

Plaats de stempels er op. Ik heb unmounted stempels met klittenband dus heb ik op de plaats van de stempels een klein stukje kleefbaar klittenband geplaatst om ze vast te zetten. Deze keer heb ik de stempels niet overgetrokken omdat ze zeer gedetailleerd zijn en het om portretten gaat.

umounted stempels opbergen 2.jpg
Aan de achterkant zijn de unmounted stempels geplaatst.(afbeelding: hobby-handig)
unmounted stempels 3.jpg
De unmounted stempels zijn met behulp van een stukje klittenband aan de achterkant van het gelamineerde vel geplakt. (afbeelding: hobby-handig)

Misschien vind je dit ook leuk:

Kleuren met potloden
Blenden met kleurpotlood
Kleurenwiel
Diamond painting
Cookie en Chippie
Lego bouwsteentjes