slagschaduw tekenen.

slagschaduw tekenen.

 

Slagschaduw in perspectief tekenen is wat nauwkeuriger dan gewoon slagschaduw tekenen. Natuurlijk kun je dat gewoon doen, maar als je gebouwen tekent dan is het wel zo mooi om de slagschaduw in perspectief te tekenen.

Wat is slagschaduw?

slagschaduw doos-haku-scent-MC_tTrVDs00-unsplash.jpg
Slagschaduw van een doos. (Afbeelding: Haku Scent / unsplash)

 

Slagschaduw is de schaduw die een object maakt op de grond als het object wordt beschenen door zon-, of lamplicht. Soms komt slagschaduw ook voor op muren als het object dicht bij een muur of schutting staat wordt het doorgeprojecteerd. De schaduw loopt dan niet rechtdoor maar vormt een hoek tegen de schutting of muur. Dit zie je ook terug als de schaduw op een trap valt. Deze loopt dus ook in hoeken naar beneden.

slagschaduw op een muur- viktor-andersson-7PCIWopz6KE-unsplash.jpg
Slagschaduw op de muur. (Afbeelding: Viktor Andersson / unsplash)
slagschaduw op een trap-kirsi-farm-UpMDVzp_kl-unsplash.jpg
Slagschaduw van een opengewerkte deur op de trap. (Afbeelding: Kirsi Farm / unsplash)

Slagschaduw tekenen in perspectief, hoe doe je dat?

Slagschaduw tekenen in perspectief is niet zo moeilijk als het lijkt. Maar hoe doe je dat? Zonlicht b.v. heeft een heel breed bereik en hoe weet je nou waar hij wel en niet komt?

Als je de lichtbron, in dit geval de zon, met een loodrechte lijn verbind met de horizon, kun je bepalen waar de zon schijnt en waar niet. Als voorbeeld nemen we een doos en hier laat ik je zien hoe je dat doet met behulp van een tweepuntsperspectief.

prive tekening van slagschaduw.jpg
Uitleg hoe slagschaduw te tekenen. (Afbeelding: hobby-handig)

 

Teken een horizon A-B. Zet de perspectiefpunten C en D op de horizon. Teken een doos in tweepuntsperspectief E-F-G-H-I-J (Weet je nog niet hoe je dit doet klik dan op tweepuntsperspectief). Teken de zon in punt K. Verbind de zon loodrecht met de horizon A-B en dat wordt bodemlijn punt L. Trek een lijn van  punt L met de hoekpunten van de doos die op de grond staat, en teken de lijnen L-H, L- E en L- J (groen). Verbind de hoekpunten van de bovenkant van de doos met K en teken de lijnen K-G, K-F en K-I (blauw). Deze lijnen zullen kruisen met de lijnen op de grond en als je de gekruiste lijnen (groen en blauw) verbind (rood) dan heb je de slagschaduw getekend van deze doos.

Hoe teken je slagschaduw in eenpunts-, en driepuntsperspectief?

Voor eenpuntsperspectief en driepuntsperspectief gaat het precies hetzelfde.

Onthoud dus dat je de bodemlijn van je object uitlijnt met het parallelpunt van de lichtbron op de horizon. En de bovenkant van je object uitlijnt met de lichtbron. Deze lijnen kruisen vervolgens op de grond en dat is de slagschaduw van je object.

Bedenk ook hoe feller de lichtbron schijnt hoe donkerder en scherper de schaduwlijnen zullen zijn en hoe zachter het licht hoe lichter en zachter de schaduwlijnen zullen zijn.

Hoe teken je slagschaduw in ronde vormen?

Slagschaduw tekenen in ronde vormen gaat precies hetzelfde als het voorbeeld met de doos. Simpel lijnenspel voor een bal.

bewerkte foto slagschaduw-weslyt-tingey-dKCKiCOBQtU-unsplash.jpg
Bewerkte foto met lijnen. Hier zie je hoe slagschaduw tot stand komt. (Afbeelding, zonder lijnen: Weslyt Tingey / unsplash)

Omdat de duif veel verschillende vormen heeft, is dit lijnenspel veel ingewikkelder. Het principe blijft echter wel gelijk.

bewerkte foto slagschaduw-nikita-ignatev-HMYIaRJoOq-unsplash.jpg
Bewerkte foto met lijnenspel zodat je kunt zien hoe slagschaduw tot stand komt. (Afbeelding zonder lijnen: Nikita Ignatev / unsplash)

Succes allemaal!

Lees ook:

-Tekenen met grafietpotloden
-Grafietpotloden
-Beter leren tekenen
-Het tekenen en kleuren van licht en schaduw
Perspectief tekenen

Misschien vind je dit ook nog leuk:

-Kleuren met potlood
Finished coloring book pages
-Cookie en Chippie
Diamond painting
Lego bouwsteentjes