Lego bouwsteentjes
Lego bouwsteentjes, wie is er nu niet groot mee geworden!
Nou ik helaas niet. Mijn zus en ik kregen als kind van mijn oma wat losse Lego bouwsteentjes en daar hebben we veel plezier aan beleefd en daar is het ook bij gebleven…..
Lego wordt steeds interessanter voor volwassenen, vroeger was het alleen voor kinderen, nu kunnen volwassenen ook hun hart ophalen met Lego bouwsteentjes!
Hoe ik weer in aanraking kwam met Lego bouwsteentjes:
Heel wat jaren geleden zijn we met onze familie begonnen aan een kerstmis cadeautjes spel. Hierbij koopt iedereen 1 of meerdere cadeautjes, net wat je afspreekt en met hoeveel personen je bent. Ook bepaal je samen wat de cadeautjes moeten kosten en daar wordt om gedobbeld. Zo kun je dus cadeautjes winnen en inpikken!
We zijn daar een paar jaar geleden in aanraking gekomen met bouwpakketjes van Loz bouwsteentjes, dat is een minivariant van Lego. Alle steentjes van Lego bestaan ook in Loz maar dan in een kleiner formaat. Om deze cadeautjes werd zo hard gevochten dat ze ieder jaar opnieuw werden ingekocht voor het spelletje.
Daar is het zaadje gepland, want zowel mijn man en ik, als mijn schoonzus en zwager zijn inmiddels aan de Lego bouwsteentjes verknocht geraakt zowel met Loz als met Lego!
Lego maakt zulke fantastische dingen en zijn zo leuk om te bouwen!
De lego bouwpakketten voor volwassenen zijn wat ons betreft het mooiste! Deze zijn prachtig gedetailleerd zowel van binnen als van buiten.
Hoe het allemaal begon met Lego bouwsteentjes:
In 1932 is een timmermansbedrijf opgericht wat voornamelijk houten producten produceerden en houten speelgoed. Ze maakte al houten bouwblokjes maar door problemen met het verkrijgen van hout zijn ze in 1949 plastic bouwsteentjes op de markt gaan brengen onder de naam Lego wat bestaat uit twee Deense woorden leg en godt wat samen ” speel leuk” betekend. Lego was geboren….
Eerst werden er nog steentjes gedrukt die je los op elkaar moest zetten, later kwamen de nu overbekende Lego bouwsteentjes op de markt met de tussenschotjes waardoor je er mee kon bouwen en het verplaatsen omdat je de steentjes stevig op z’n plaats kunt drukken.
Ook kwam er een speel systeem in waardoor alle bouwdoosjes verenigbaar zijn met elkaar en toen kwamen ook de minifigs die de maatstaf werden van alle Lego bouwmodellen. Zo kon je zelf een hele wereld van Lego bouwsteentjes creëeren.
Lego ging de hele wereld over…… Zie hier een interessant filmpje, Lego The Story.
Vanaf 1957 had Lego een patent op de bouwsteentjes en wilde toen in 1999 een beschermd merk worden zodat andere bedrijven die steentjes ook al aan het produceren waren niet meer verder mochten gaan in hun productie. De rechter vond dat je van een bouwsteentje geen beschermd merk mocht maken dus Lego was hun octrooi kwijt op hun uitvinding van het verbinden van de blokjes.
Lego is nog wel steeds bezig om het merkenrecht te verkrijgen… Het Lego poppetje is officieel nog wel beschermd. De Lego sets die speciaal zijn ontworpen mogen niet nagemaakt worden, maar dat gebeurd toch….
De Lego bouwsteentjes:
Er bestaan heel veel verschillende bouwsteentjes van Lego. Meer dan 36000 verschillende Lego elementen en ik heb ook het idee dat er steeds meer bij komen. Elke keer met een set denk je van hé, die ken ik nog niet. Er worden 60 verschillende kleuren gebruikt. Hoe Lego wordt gemaakt kun je hier zien.
De type Lego bouwsteentjes wordt hieronder besproken.
Brick:
Het aller bekendste lego bouwsteentje is de brick. Dit blokmodel steentje kan uit verschillende lengtes bestaan maar de breedte is altijd 1 of 2 studs. De hoogte is 2cm. Er zijn wel high bricks maar die zijn een veelvoud van de gewone brick. Bricks worden voornamelijk gebruikt voor het grove werk. Letterlijk voor het bouwen en deze steentjes zijn de fundering van een project.
Plate:
Dit model bouwsteentje is een laag steentje met studs en heeft een hoogte van 1/3 van de brick, ca 3.3 mm. Er zijn 3 plate’s nodig om dezefde hoogte te krijgen als de brick. Omdat plate’s lager zijn kun je hier mooier mee vormgeven. Plate’s bestaan uit diverse maten, de kleinste is 1 stud tot 50 x 50 studs. (base plate)
Base plate:
De base plate is een groter dan de plate. Meestal spreek je van een baseplate als deze minimaal 4 studs breed is en 4 studs lang. De kleinere base plates hebben nog steeds de mogelijkheid om ergens op te klikken, maar de grootste base plate is: 40 cm x 40 cm. en bestaat uit 50 x 50 studs. Deze base plate is aan de onderkant glad en is echt bedoeld om iets “op” te bouwen.
Tile:
De Tile is een laag steentje net zo laag als de plate, ca 3.3 mm. maar heeft geen studs bovenop maar is glad afgewerkt dus uittermate geschikt voor het afwerken van je project. De tile is voor 1 á 2 studs ontworpen en de lengte kan verschillen.
Slope:
Dit Lego bouwsteentje kan allerlei vormen hebben maar is aan minimaal 1 deel van de steen voorzien van een afgeschuinde kant. Met deze steentjes kun je letterijk je bouwwerk een betere vorm geven.
Curved:
Het Curved bouwsteentje is gebogen zoals de naam al zegt. Dit kan een curve naar buiten zijn of naar binnen. Deze steentjes worden voornamelijk gebruikt om model aan te brengen. En de curve naar buiten zit altijd aan de buitenkant van een bouwwerk. Het is echt een afwerksteentje, waar je prachtig mee kunt modelleren.
Modified:
Dit zijn alle bricks en plate’s waar aanpassingen mee gedaan zijn zoals klemmetjes er aan, extra studs erop etc. De modified bricks maken het mogelijk om b.v. de buitenkant van een gebouw te verfraaien of het modeleren van diverse ontwerpen en je kunt met deze steentjes iets schuin plaatsen of een accesoire er aan of op klikken.
Technic Lego bouwsteentjes:
Hier vallen alle steentjes onder die iets kunnen laten bewegen, zoals assen, tandwielen, draai mechanieken en alles wat gemotoriseerd is.
Accesoires:
Hierbij kun je denken aan alles om je project nog leuker te maken zoals: extra minifigs, dieren, voedsel, wapens, gereedschap etc. en op deze manier kun je zelf, als je dat leuk vind, bestaande sets iets meer geven. Plaats b.v. een standaard Lego set eens op een grotere baseplate of vergroot de onderplaat en bouw er van alles om heen, hartstikke leuk om te doen en goed voor je creativiteit.
Hoe kun je je Lego bouwsteentjes het beste sorteren?
Als je heel veel hebt en alle ruimte is het natuurlijk fijn om alle modellen en kleuren apart te sorteren. Maar de gewone jan met de pet heeft wel wat Lego maar geen duizenden stenen. In het laatste geval is het het prettigst als je de soorten bij elkaar sorteert op model en niet let op de kleuren.
Waarom? Nou als je de kleuren bij elkaar sorteert dan zoek je je letterlijk het zuur. Uit alle stukjes met dezelfde kleur is het lastiger er de juiste steen uit te pikken dan dat je ze op soort sorteert. Ik heb b.v. bakjes gemaakt met 2 maten bricks, een grote en een kleine maat en een bakje voor plate’s in 2 verschillende maten. Alle ronde bricks zitten bij elkaar, net zo als alle ronde plate’s. Zo gaat het zoeken makkelijker.
Hoe gezond is bouwen met Lego bouwsteentjes?
Dat Lego gezond is voor kinderen is een feit, maar ook voor volwassenen is het een uiterst fijne hobby. Het bouwen met Lego is ontzettend gezond voor je brein of je nu jong of al ouder bent.
Tijdens het bouwen maak je gebruik van verschillende vaardigheden, zoals creativiteit, het oplossen van problemen, inlevingsvermogen en als je samen bouwt met iemand anders dan komt communicatie en samenwerking er ook nog bij.
Heb je iets moois gebouwd dan komen er ook een lading endorfine (gelukshormonen) vrij wat ook fijn is voor je lijf, deze bestrijden stress. Dus mensen! Allemaal aan de Lego, het houdt je jong!
Legomasters: Amateurs maken prachtige creaties met lego bouwsteentjes.
Toen Legomasters op t.v. kwam brak het los….. De verkopen voor Lego stegen massaal. Logisch toch, iedereen werd aangestoken om ook te gaan bouwen en zulke mooie projecten te maken.
Voor diegene die het niet kent, het eerste seizoen werd in het voorjaar van 2020 uitgezonden en is een wedstrijd tussen Lego koppels die ontzettend goed kunnen bouwen met Lego bouwsteentjes, maar het ene team is beter dan het andere….
De teams krijgen elke aflevering een thema waarin ze een opdracht moeten uitvoeren en ze hadden 2,5 miljoen bouwsteentjes ter beschikking!
Ze worden beoordeeld door een jurylid. De winnaars krijgen in Nederland een geldbedrag van 25.000 euro. Het programma werd massaal bekeken. Het tweede seizoen is dit jaar al weer uitgezonden.
Voor degene die het niet hebben gezien en toch nieuwsgierig zijn geworden? Kijk dan hier: uitzendinggemist.net
Lego Masters gaat de hele wereld over.
Wat is een Lego Moc?
Een Lego Moc is My Own Creation, dus alles wat jij zelf ontwerpt is een Lego Moc. Op Pinterest staat het bol van de Lego Moc’s. De ene nog mooier dan de ander. Het zijn dus geen officiële Lego creaties maar zijn gewoon door de Lego fan gebouwd.
Mooie Lego creaties zien?
Op de site thebrickman.com kun je hele fraaie creaties vinden. Hij is een Lego artiest en het is niet normaal wat deze man kan bouwen van Lego bouwsteentjes. Het is een hele leuke site met allerlei exposities van Lego projecten. Hij is de jury van Lego Masters Australië.
Zijn Jurassic World is te bewonderen op youtube.
Dino fabriek: Dino’s gebouwd van bouwsteentjes:
Ik ben naar de dinofabriek geweest, dat gehouden word in de oude veevoederfabriek, westkanaaldijk 7 in Utrecht.
Nog tot 29 augustus 2021 te zien. Ontzettend leuk om deze grote bouwwerken te aanschouwen!
Zestig dinosaurussen van ruim 2 miljoen steentjes zijn hier te bewonderen.
Leuk uitje, vooral met kinderen ben je er wat langer dan alleen als volwassenen. Voor kinderen is er een theatershow en een enorme zandbank waar ze naar dino botten kunnen graven.
Ook is er een springkussen waar ze zich mee zullen vermaken.
Je kunt er terecht voor een hapje en een drankje.
Al met al leuk voor een paar uur kijkplezier of een dagje uit met de kinderen.
The art of the brick: Expositie Lego Bouwsteentjes:
In Amsterdam is een Lego expositie te bewonderen van The Art of the Brick. Hier kun je 100 kunstwerken bekijken van Lego bouwsteentjes gemaakt door de Amerikaanse artiest Nathan Sawaya. Deze master pieces zij allemaal master te bewonderen tot 29 augustus 2021 te zien in de kalverstraat in Amsterdam.
The art of the brick was zo vriendelijk mij toestemming te verlenen van het plaatsen van mijn foto’s van deze Lego exposititen op mijn site.
Het is een zeer ruim opgezette exposititie en door het tijdslot wat je aangeeft kun je ook zeer relaxed deze prachtige kunstwerken bewonderen. De kunstwerken zijn prachtig verlicht met spots.
Het is voor alle leeftijden al vind ik zelf dat het meer is voor volwassenen vanwege de zeer volwassen kunstwerken.
Het is echt waanzinnig wat deze man heeft bedacht.
Dit waren de foto’s die ik heb laten zien toen de expositie nog in volle gang was. Ik wilde niet dat je alles al kon zien omdat je er zelf misschien nog naar toe had gewild. Deze is nu inmiddels alang voorbij dus nu laat ik je de rest ook zien.
Zo dus nu heb je toch wat kunnen zien van dit spektakel als je het hebt gemist!
Zelf Lego Moc’s ontwerpen met Lego bouwsteentjes?
Soms wordt een Moc bij Lego ingediend als zijnde nieuw ontwerp en dan moet dit ontwerp minstens de 10.000 stemmen halen. Dan wordt deze Moc getest of deze geschikt is om als Lego Ideas ontwerp te worden en als dat lukt en het wordt goed gevonden dan gaat jouw ontwerp de productie in. Hier wordt je door Lego voor betaald.
Zelf inspiratie gekregen voor het ontwerpen van een Moc?Je kunt je Moc ontwerpen via studio 2.0 van Bricklink.
Maar let op! Ze moeten voldoen aan richtlijnen en het is niet gemakkelijk om zelf iets te ontwerpen wat geschikt is voor de consument. Zorg dus voor veel kleur en stevigheid in je ontwerp. Er moet mee te spelen zijn…..
Grappige Lego minifig hype’s:
Op Pinterest onder andere vind je complete Lego hype’s die met Lego minifigs te maken hebben. Mensen nemen de minifigs mee op vakantie en laten ze door middel van foto’s de hele wereld beleven…..
Ook zijn er mensen die Lego “funny” foto’s maken en Lego minifigs in de “real world” plaatsen zodat er hele leuke en grappige foto’s ontstaan.
De creatievelingen onder ons maken zelfs Lego Minifig filmpjes.
Kijk op Pinterest.com en zoek naar Lego photography voor veel meer leuke foto’s!
Mooiste Lego bouwsteentjes cadeau!
Mijn man wist niet wat hij wilde hebben voor zijn verjaardag, maar hij had het wel een paar keer over iets gehad wat hij wel heel mooi vond, maar niet zou kopen. Ik heb toen wat familieleden opgetrommeld om een bijdrage te vragen en heb voor hem vorig jaar de Lego Millenium Falcon gekocht. Ik dacht dat hij ter plekke bezweek toen hij de doos open maakte!
Het is één van de grootste Lego bouwsteentjes projecten ever!
Voor wie het niet kent, het is het Correlliaanse schip van Han Solo van Star Wars.
Mijn Lego bouwprojecten:
Het eerste project kreeg ik met de kerst een aantal jaren geleden…. We waren al verslaafd geraakt aan de LOZ mini blocks, die we wonnen en kochten voor ons kerst cadootjes spel. Ik kreeg toen het Elf Clubhuis. Daarna kreeg ik steeds meer lego sets voor mijn verjaardag en met kerst en gewoon ook zomaar….bofkont ben ik.
Lego Elf Clubhuis:
Het Lego Elf Clubhuis # 10275 is dus mijn eerste Lego set. Deze Lego set bestaat uit 1197 stukjes. Het is een heel leuk project om te bouwen. En kerst items doen het altijd goed bij mij. Deze set zit bomvol met leuke details en gaat echt om de elfven die voor ons de cadeautjes moeten bouwen. Op de voorgrond staan allemaal cadeutjes die al klaar zijn en de kerstboom ontbreekt natuurlijk ook niet.
Vervolgens moet de elf met zijn rendier natuurlijk zorgen dat alle pakjes op tijd worden bezorgt.
Leuke details: Als je aan de klok draait, kantelen de stapelbedjes naar voren zodat alle elfen uit hun bedjes vallen: Opstaan! Vervolgens draai je aan de hendel van de schoorsteen en dan vallen de wafels die klaar zijn in het pannetje: Ontbijten!
Er zit een lichtsteen bij die de boel van binnen een warme gloed geeft.
Ik heb de boel extra verlicht met externe lampjes.
Conclusie: Een super leuke set!
Wordt vervolgt…….
Weinig geld en toch met Lego bouwsteentjes bouwen? Tips en tricks!
Tip1:
We kunnen er allemaal wat van zeggen, maar Lego is gewoon kostbaar en voor de happy few….Dus ken jij iemand die gek is van Lego, doe die persoon dan een lol en geef dan gezamelijk met vrienden en of familie een grote Lego set cadeau.
Tip 2:
Het voordeel van Lego bouwsteentjes, het is zeer waardevast en het wordt alsmaar meer waard….. Lego sets blijven nooit lang achtereen geproduceerd worden, waardoor een Lego set al heel snel veel meer geld waard is dan ieder ander cadeau. Wel de doos bewaren en het boekje. Dan kun je het project in armere tijden weer uit elkaar halen en nog goed verkopen.
Tip 3:
Wil je zelf ook nog blijven bouwen en heb je niet zo veel geld of weinig ruimte voor al je projecten? Dan kun je een gekregen of zelf gekochte set na een paar maanden ook weer uit elkaar halen en een andere set in elkaar zetten. Ik heb van diverse mensen gehoord dat ze het zo doen. Zo kun je je sets steeds weer herbouwen en heb je iedere keer een andere lego set op een prominente plaats staan.
Tip 4:
Een raar idee misschien, maar als je een set hebt gekocht of gekregen dan zitten er allemaal kleine zakjes in met een nummer. Meestal pak je alle zakjes met nummer 1 en ga je bouwen, ja toch!
Als je nu lekker lang van je set wilt genieten dan zou je kunnen overwegen om alle zakjes open te maken en in een grote bak te kieperen. Dan heb je een grote bak vol met lego bouwsteentjes en dan moet je veel meer zoeken en kun je dus veel langer van het bouwen zelf genieten! Ik doe het bijna altijd, al wordt mijn man wel gek van dat geratel tijdens het zoeken……
Tip 5:
Via de Lego app Lego Building instructions kun je via een PDF alle lego sets nabouwen. Dit is geheel gratis. Je moet natuurlijk wel over de lego bouwsteentjes beschikken maar als je aardig wat gespaard hebt, is dit een hele leuke! Ook handig als je via een lego boekje bouwt en je kan niet goed zien hoe je iets moet bouwen. Met deze app kun je de bladzijde vergroten.
Tip 6:
Bezit je veel lego bouwsteentjes? Dan kun je ook overwegen om te kijken bij Rebrickable.com. Hier vind je gratis èn betaalde Moc’s vinden die je kunt bouwen via een PDF. Er zijn hele kleine en grote bouwmodellen te vinden.
De kleine zijn vaak gratis. Ook is deze site leuk om naar de Moc’s te kijken en je kunt je waardering uitspreken. Dat is zeer interessant voor de Moc bouwer want niet alle Moc’s mogen bij Rebrickable geplaatst worden.
Ook vind je er Moc’s die zijn afgewezen bij Lego. Sommige kun je nu bouwen via Rebrickable. Houdt er wel rekening mee dat deze wat moeilijker en of kwetbaarder zijn om te bouwen. Dat is vaak de reden dat ze worden afgewezen bij Lego.
Tip 7:
Iets leuks gezien via een PDF maar toch te weinig steentjes en oh jee…..even iets krapper bij kas? Maak een wishlist en geef deze aan je vrienden en family als je bijna jarig bent, dan kunnen zij je portemonnee of je lego voorraad aanvullen met de ontbrekende steentjes. Misschien hebben ze nog Lego op zolder wat ligt te verstoffen. Veel leuker dan prullaria!
Tip 8:
Lego blijft altijd goed, dus gooi NOOIT!! geen Lego weg. Geef het desnoods weg! Lego blijft compatible met elkaar dus ook als het al heel oud is dan kun je er mee blijven bouwen en creëeren omdat Lego een systeem heeft. De meeste onderdelen en Sets zijn bedoelt voor de minifigures.
Tip 9:
Lego is te huur! Bij een heleboel websites kun je Lego huren. Heel leuk als je het bouwen leuker vind dan het hebben… of weinig plaats hebt om al die projecten neer te zetten. Zorg wel voor een een foto met jezelf en het bouwproject als het klaar is. leuk als aandenken! Diverse Sites zijn o.a. Bouwsteentjeshuren.eu, Enjoycreating.nl en Bricksverhuur.nl.
Denk er wel aan dat je de set na de verhuur periode weer netjes uit elkaar en misschien gesorteerd weer in moet leveren.
Tip 10: De laatste tip voor te blijven bouwen met bouwsteentjes!
Lego kun je ook virtueel bouwen op je conputer. Dit is een app waar je zelf Lego kunt ontwerpen of bestaande Lego Sets kunt nabouwen. Het voordeel hiervan is dat de app gratis is en compatible voor window Pc of Mac.
Je hoeft je dus thuis niet meer tussen de Lego bouwsteentjes door te manoeuvreren en je kunt niet meer op een bouwsteentje trappen, AU! Het scheelt je dus een kilo ruimte èn geld! Je kunt deze gratis downloaden bij Bricklink.com
Het blijft wel een alternatief hè, in het echt bouwen blijft het leukst!
Note:
I like to thank all the photographers from unsplash for the beautifull pitchers!
Misschien vind je dit ook leuk:
–kleuren
–Tekenen met grafietpotloden
–Cookie en Chippie: onze nieuwe hobby
–Diamond painting